Generarea de energie solară în UE a atins un nivel record

Generarea de energie solară în UE a atins un nivel record
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2021

Furnizarea de energie solară în UE în iunie și iulie a urcat la un nivel record în 2021, reprezentând 10% din totalul electricității produse în blocul comunitar, arată datele publicate de organizația Ember, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Cele 27 de state membre UE au generat aproape 39 TWh (terawatt-oră) de energie din panourile solare în iunie și iulie, față de 10,9 TWh din 2018, scrie Agerpres.

YouTube interzice conturile deținute și operate de talibani CITEȘTE ȘI YouTube interzice conturile deținute și operate de talibani

Noi recorduri au fost realizate în opt țări din UE, inclusiv Spania și Germania, în urma majorării producției și a utilizării panourilor solare, se arată în raport.

Generarea totală de energie de la panourile solare este sub nivelul de electricitate furnizat de cărbune, care a reprezentat 14% din totalul electricității produse în blocul comunitar, în iunie și iulie, informează Ember.

Uniunea Europeană trebuie să majoreze cantitatea de energie regenerabilă pe care o utilizează și în paralel să scadă consumul de energie până în 2030, conform propunerilor publicate luna trecută de Comisia Europeană pentru a ajuta blocul comunitar să își atingă noile obiective mai ambițioase vizând reducerea emisiilor poluante.

Printre propunerile prezentate de executivul comunitar se numără și majorarea la 40% a ponderii energiilor regenerabile în consumul final de energie în 2030, de la aproximativ 20% în 2019. Noua țintă înlocuiește precedentul obiectiv referitor la o pondere de 32% a regenerabilelor în mixul energetic, care potrivit estimărilor Comisiei, este pe cale să fie îndeplinit.

Datele Ember arată că Germania are în continuare cea mai ridicată pondere în producția de energie solară în UE, de la 11,5 TWh la 13,4 TWh, ceea ce reprezintă 17% din totalul electricității produse în țară în iunie și iulie. Pe locul doi este Spania, care aproape și-a dublat producția de energie solară, de la 3,1 TWh la 6,4 TWh, ceea ce reprezintă 16% din totalul electricității.
De asemenea, Olanda aproape și-a triplat producția de energie solară, de la 1,1 TWh în 2018 la 3,2 TWh, ceea ce reprezintă 10% din totalul electricității.

Creșterea substanțială a producției în Spania și Olanda "reflectă legislația ambițioasă", a apreciat Charles Moore, analist la Ember.

În 2021, Italia a fost al treilea mare producător de energie din panouri solare, dar nu a înregistrat o creștere semnificativă din 2018, de la 5,7 TWh la aproape șase TWh.

În UE, furnizarea de energie solară a urcat în medie la 14 TWh pe an în 2019 și în 2020, urmând să se situeze la același nivel în 2021, dar pentru îndeplinirea țintelor climatice ar trebuie să se dubleze, la 30 TWh pe an, se arată în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie solară