Gerard Mourou: Ideea mea era ca ELI-NP să fie în Franța; România era cea mai bună

Gerard Mourou: Ideea mea era ca ELI-NP să fie în Franța; România era cea mai bună
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Fizicianul Gerard Mourou, laureat cu Premiul Nobel în 2018, a declarat că și-a dorit ca Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), centrul de la Măgurele în care este cel mai puternic laser din lume, să fie construit în țara sa natală, dar la începutul proiectului a fost clar că România este cea mai bună în domeniul fizicii nucleare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Mourou a participat la o întâlnire cu presa în centrul internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserelor, de lângă București, scrie Agerpres.

Germanii de la WPD pregătesc un parc eolian de peste 500 MW în Bucovina CITEȘTE ȘI Germanii de la WPD pregătesc un parc eolian de peste 500 MW în Bucovina

"Ideea mea era să fie în Franța", a mărturisit el și a detaliat că, la începutul proiectului Extreme Light Infrastructure, au fost vizate țări emergente care să găzduiască centre de cercetare. Statele care au rămas în proiect au fost Ungaria - ELI Alps, Cehia - ELI Beamlines și România.

ELI-NP a apărut atunci când experții au subliniat nevoia existenței unui centru dedicat fizicii nucleare. "România era cea mai bună în acest domeniu", a spus Mourou.

 Directorul ELI-NP, Călin Alexandru Ur, a explicat că acest centru este rezultatul unei investiții de 320 de milioane de euro de la Comisia Europeană și Guvernul României.

Sistemul de laser de la ELI-NP este dezvoltat, instalat și operat de Thales, care asigură mentenanța.

"Am instalat laserele și vrem să le folosim. Suntem un centru care pune la dispoziție facilitățile pentru utilizatori, dar în același timp intenționăm să dezvoltăm sistemul de lasere. Pentru că este clar că acum suntem în vârf, avem cel mai puternic laser din lume, 10 petawați, dar există și alte țări care acum construiesc lasere ce vor deveni mai puternice decât al nostru. Deci trebuie să ne menținem poziția de lideri în domeniu în două moduri. Unu - să dezvoltăm expertiză, pentru că acum avem cele mai puternice lasere, știm cum să le folosim, avem două, vom învăța să le sincronizăm în așa fel încât să aibă o putere și mai mare și în același timp avem perspectiva de dezvoltare de tehnologie", a explicat Ur.

El a menționat aplicațiile fizicii nucleare în domeniile medical, industrial, de explorare a cosmosului sau energetic.

"Misiunea noastră este să practicăm știința la ultima frontieră a cunoașterii. Avem o tehnologie foarte puternică și trebuie să facem progrese în domeniul științei. În același timp, trebuie să fim o inspirație și pentru tânăra generație. Trebuie să îi întoarcem pe tineri la știință, deoarece știința, în prezent, pare lăsată deoparte. Trebuie să îi convingem pe tineri că știința este cea mai importantă activitate umană", a subliniat directorul ELI-NP.

FOTO Rețele Electrice Muntenia a finalizat modernizarea Stației Electrice Nord, cea mai mare din sistemul de distribuție din România, în urma unor investiții de 70 de milioane de lei CITEȘTE ȘI FOTO Rețele Electrice Muntenia a finalizat modernizarea Stației Electrice Nord, cea mai mare din sistemul de distribuție din România, în urma unor investiții de 70 de milioane de lei

Gerard Mourou a câștigat, în 2018, alături de Donna Strickland, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile lor în domeniul laserelor.

Expertul apreciază că studiile în domeniu vor avea utilizare medicală "relativ rapid". "Dacă vorbim de crearea de energie ... o să mai dureze ceva", a spus fizicianul.

El a relatat, în timpul prezentării sale, și despre întâlnirea pe care el și colega sa au avut-o cu Papa Francisc.

"Când primești Premiul Nobel, ajungi să te întâlnești cu multă lume. Ne-am tot gândit ce putem să îi spunem Papei. Până la urmă, i-am spus ce v-am spus și dumneavoastră - tot ce vedeți aici este spre binele societății", a mai afirmat Gerard Mourou. 

viewscnt
Afla mai multe despre
eli-np
gerard mourou