TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani

TABEL Noi scumpiri. Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 mar 2024

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei se apropie de 25 de bani/l, cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, după ce liderul pieței, OMV Petrom, a decis marți să majoreze prețul benzinei cu 4 bani/l, lăsând neschimbate cotațiile combustibilului diesel. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 27 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru.

Prețul unui litru de motorină este în prezent de 7,40-7,43 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei este de 7,08-7,15 lei/l. În stațiile OMV motorina costă 7,48-7,51 lei/l, iar benizna 7,20-7,24 lei/l.

CITEȘTE ȘI GRAFIC Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor furnizori de țiței ai Europei, înlocuind parțial petrolul rusesc. O parte - prelucrat la Petromidia și Petrobrazi

Așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară.

Diferența dintre prețul celor 2 tipuri de carburanți a coborât sub 30 de bani/l în stațiile Petrom și OMV și la 31 bani/l în cel MOL și Rompetrol. Cea mai mare diferență se înregistrează în stațiile LUkoil, de peste 33 bani/l.

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l. În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 30 de lei/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 8 luni în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 8 luni în stațiile din capitală

În ultimele 2 săptămâni, liderul pieței a efectuat 4 ieftiniri consecutive, după o perioadă de peste 10 scumpiri consecutive.

În urma scumpirilor de marți, prețul motorinei a revenit la cel de pe 12 martie, în timp ce benzina este cu 6 bani/l mai scumpă.

Cotațiile țițeiului Brent se situează marți dimineață în aptopierea celui mai înalt nivel din ultimele 5 luni, la puțin peste 86,14 dolari/baril.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Prețurile petrolului au crescut luni, în timp ce guvernul rus a ordonat producătorilor săi să reducă producția în conformitate cu angajamentele asumate la OPEC+, iar ostilitățile dintre Rusia și Ucraina continuă să lovească sectorul energetic.

Contractele futures pentru țițeiul Brent au urcat cu 1,05 USD, sau cu 1,23%, la 86,48 USD pe baril. Contractele futures pentru țiței din SUA (WTI) au câștigat 1,10 USD, sau 1,36%, până la 81,73 USD pe baril, scrie News.ro

Ambele benchmark-uri au crescut constant în acest an, Brentul fiind în urcare cu aproape 11% și WTI cu aproximativ 12,5%.

Prețurile sunt susținute și de așteptările că ratele dobânzilor din marile economii vor scădea până în vară.

În plus, România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în spcial de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Profit.ro a anunțat că volumele intrărilor de motorină în porturile României au scăzut în februarie cu 14%, la 303 mii tone, ca urmare a scăderii cererii sezoniere autohtone, dar și ucrainene.

Reducerea volumelor este rezultatul cererii sezoniere scăzute din România și de o reducere a livrărilor de motorină către Ucraina, susține grupul de consultanță ucrainean A-95.

În februarie, companiile românești au livrat 101 mii tone de motorină Ucrainei, cu 28 mii tone sub volumele din ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil