Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi decât a importat

Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi decât a importat
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2023

Germania a exportat mai multă energie electrică către vecinii săi decât a importat, în 2022, chiar și cu o criză energetică acasă, datorită producției mari de energie regenerabilă, determinată de vreme, și a cererii mai mari din Franța, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În timp ce Elveția și Austria au fost principalele destinații de export, într-o schimbare notabilă, Germania a exportat în Franța mai mult decât a importat, deoarece țara dependentă de energie nucleară s-a confruntat cu probleme tehnice la reactoarele sale, care au redus producția, scrie News.ro.

Clariant confirmă o depreciere puternică a fabricii din România, după performanțe slabe CITEȘTE ȘI Clariant confirmă o depreciere puternică a fabricii din România, după performanțe slabe

Cifrele comerciale arată că vecinii Germaniei rămân dependenți de surplusul de energie din cea mai mare economie a Europei, în cazul în care producția proprie este insuficientă.

Excedentul de export al Germaniei a crescut la 27,5 terawați oră (TWh), comparativ cu 20,8 TWh cu un an mai devreme, potrivit asociației BDEW din industria de utilități, care a confirmat alte comentarii recente pe această temă.

În detaliu, importurile germane de energie în 2022 au totalizat 51 TWh, în scădere cu 2,6% față de 2021, în timp ce exporturile au crescut cu 7,3% față de an, până la 78,5 TWh, rezultând un excedent net de export.

Din cauza problemelor tehnice care afectează reactoarele franceze, Germania a vândut pentru prima dată Franței mai multă energie decât a primit de la vecina său, dublându-și volumul de export față de anul precedent.

Franța a produs cu 15,1% mai puțină energie în 2022, iar volumul a ajuns cu 1% sub consumul național. Franța s-a confruntat cu propria criză energetică pe fondul întreruperilor din cauza lucrărilor de întreținere întârziate și a altor probleme.

Guvernul și autoritățile de la Paris spun că problemele se atenuează, invocând progrese în ceea ce privește întreținerea și restricțiile de utilizare.

Producția germană de energie din surse regenerabile a crescut cu 8,5% în 2022, la 233,9 TWh, a spus autoritatea de reglementare a energiei. Producția eoliană onshore a crescut cu 12,4% și offshore cu 2,9%, datorită vitezelor mari ale vântului.

Producția solară fotovoltaică a urcatut cu 18,7%, la 46,6 TWh, într-o vară lungă și însorită.

Franța, Elveția și Austria au mărit importurile de energie din Germania de la an la an, la fel ca Cehia, Belgia și Norvegia.

Între timp, Țările de Jos, Polonia, Suedia, Danemarca și Luxemburg au redus achizițiile din Germania.

Cu toate acestea, graficele de import și export nu reflectă pe deplin activitățile comerciale pe piața angro. Acest lucru se datorează faptului că operatorii de rețele de transport organizează fluxuri transfrontaliere ținând cont de limitele impuse de blocajele istorice, astfel încât cifrele includ tranzitul pur și volumele deviate, numite fluxuri inelare.

Modelele de import au arătat mai multe volume olandeze care au ajuns în Germania și din țările nordice, unde funcționează cabluri maritime pentru energie norvegiană și suedeză.

În plus, Danemarca oferă conexiuni terestre și de tranzit prin peninsula Iutlanda.

Volumele originare din Elveția, Austria, Polonia, printre altele, au scăzut anul trecut.

Pentru a contribui la accelerarea apariției unor piețe de energie mai armonizate, la sfârșitul anului 2020 a fost deschisă o nouă interconexiune între Germania și Belgia, reducând tranzitele prin Țările de Jos.

La jumătatea anului 2021,  a intrat în funcțiune un nou interconector către Norvegia, pentru a facilita în principal exportul de energie eoliană și solară germană și importul de hidroenergie norvegiană.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
energie