Gigantul petrolier italian Eni se retrage din proiectul gazoductului Blue Stream care leagă Rusia de Turcia

Gigantul petrolier italian Eni se retrage din proiectul gazoductului Blue Stream care leagă Rusia de Turcia
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 mar 2022

Grupul italian de hidrocarburi Eni intenționează să-și vândă cota de 50% din gazoductul Blue Stream, pe care o controlează în egală măsură cu gigantul rus Gazprom, în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunțat un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Eni intenționează să-și vândă cota” din gazoductul Blue Stream care leagă Rusia de Turcia prin Marea Neagră, a spus el. Eni urmează, astfel, exemplul British Shell sau care au anunțat că se retrag din proiectele din Rusia, scrie Hotnews.ro.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

"Prezența actuală a Eni în Rusia este marginală. Asociațiile mixte existente" cu gigantul semi-public rus Rosneft, "legate de licențe de explorare în zona arctică, sunt deja înghețate de ani de zile, în special din cauza sancțiunilor impuse din 2014", a purtătorul de al companiei.

Cota Eni în asocierile sale mixte cu Rosneft se ridică la 33,3%.

Întrebat de AFP, purtătorul de cuvânt al Eni nu a precizat cuantumul pachetului de acțiuni al Eni în gazoductul Blue Stream.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Shell a anunțat luni că se va despărți de acțiunile sale în mai multe proiecte comune cu Gazprom în Rusia, din cauza invaziei Ucrainei.

Aceste acțiuni includ în special pachetul de 27,5% al ​​companiei în giganticul proiect de gaze Sahalin-2 din Orientul Îndepărtat al Rusiei, pe o insulă de lângă Japonia, unde fusese deschisă prima unitate de producție a gazelor naturale lichefiate în Rusia.

Celelalte proiecte vizate sunt zăcămintele siberiene Salim și Guidan, în care Shell deținea 50%.

Duminică, BP a anunțat retragerea din Rosneft. Deținea 19,75%, sau 14 miliarde de dolari la sfârșitul anului 2021. Grupul era prezent de mai bine de 30 de ani în Rusia și era acționar al Rosneft din 2013.

Gigantul francez TotalEnergies, la rândul său, a indicat marți că „nu va mai aduce capital pentru noi proiecte din Rusia”, fără a se retrage însă din proiectele în care este implicat în prezent.

Rusia a anunțat marți că pregătește un decret pentru a stopa hemoragia investițiilor străine care a început de la anunțarea sancțiunilor împotriva Moscovei.

„Un proiect de decret prezidențial a fost pregătit pentru a introduce restricții temporare la ieșirea (a investitorilor străini) din activele rusești”, a declarat prim-ministrul Mihail Mișustin.

viewscnt
Afla mai multe despre
eni
rusia
petrol
italia