GRAFIC Țițeiul rusesc Ural se tranzacționează la jumătatea cotațiilor Brent

GRAFIC Țițeiul rusesc Ural se tranzacționează la jumătatea cotațiilor Brent
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 ian 2023

Cel mai important sortiment de țiței rusesc, Ural, se tranzacționează în prezent la jumătatea prețului Brent-ului, de referință pe piețele globale, și cu mult sub plafonul impus de Grupul celor 7 (G7).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vineri, potrivit datelor furnizate de Argus Media, un baril de Ural se tranzacționa în portul Primorsk de la Marea Baltică cu 37,80 dolari, o valoare cu 52% mai redusă decât cotația Brent-ului pentru aceeași zi, de 78,57 dolari pe baril.

Dacă țițeiul Ural se comercializează la un nivel mult inferior plafonului de 60 de dolari pe baril impus de G7, celălalt tip de petrol important rusesc, Espo, se situează peste acesta și doar cu aproximativ 10 dolari pe baril sub cotațiile Brent-ului.

2023 începe în forță ca oferte de locuri de muncă. Salariile avansate CITEȘTE ȘI 2023 începe în forță ca oferte de locuri de muncă. Salariile avansate

Explicația: Espo, numit după o conductă din estul Siberiei, este transport pe distanțe mai reduse către statele asiatice dispuse continuă să-l cumpere și la prețuri peste plafonul G7, ceea ce facilitează probabil găsirea de cargouri disponibile.

GRAFIC Țițeiul rusesc Ural se tranzacționează la jumătatea cotațiilor Brent

Bloomberg susține că e dificil de anticipat cum va reacționa Rusia la aceste prețuri scăzute. Pe de o parte, statul rus are nevoie de toate veniturile pe care le poate obține pentru a finanța războiul din Ucraina, însă prețurile reduse ar putea determina Moscova să răspundă cu scăderea producției, cu care a mai amenințat în trecut.

Pe 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul impus de UE importurilor maritime de țiței rusesc. Simultan, blocul comunitar s-a alăturat G-7, care a impus un plafon țițeiului exportat de Rusia. Oricine dorește acces la serviciile financiare occidentale, în special la cele de asigurare, trebuie să respecte plafonul impus de G7.

Alcoolul se scumpește. Avertisment - Prețurile vor crește, consumul de alcool nefiscalizat va înflori CITEȘTE ȘI Alcoolul se scumpește. Avertisment - Prețurile vor crește, consumul de alcool nefiscalizat va înflori

Principalii beneficiari ai prețului redus sunt China și India, care profită de poziția în care G7 a pus Rusia. În plus, distanțele mult mai mari pe care petrolierele încărcate cu Ural trebuie să le străbată au majorat și costurile de transport.

Argus este furnizorul de date al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), organism care monitorizează prețurile produselor petroliere rusești pentru G7. Grupul își revizuiește periodic plafonul și va impune, de asemenea, unul similar pentru combustibilii rafinați începând cu 5 februarie.

Cifrele lui Argus au fost, de asemenea, folosite în trecut de Moscova la calcularea taxelor pentru exporturile de petrol.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
titei
petrol
rusia
ural
espo
plafon
g7