Havrileț, ANRE: Vom cere Guvernului să nu scumpească gazele pentru populație cu 10% de la 1 iulie

Havrileț, ANRE: Vom cere Guvernului să nu scumpească gazele pentru populație cu 10% de la 1 iulie
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 apr 2016

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, a declarat, miercuri, că Autoritatea va cere Guvernului să nu majoreze de la 1 iulie cu 10%, de la 60 la 66 lei/MWh, prețul de achiziție al gazelor naturale de producție internă destinate consumatorilor casnici și CET-urilor, motivația fiind faptul că, în prezent, prețul de piață al gazelor din import a ajuns să fie mai mic decât cel reglementat al producției interne.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El a adăugat că, în prezent, tocmai ca urmare a ieftinirii gazelor pe piețele externe, importurile de gaze au ajuns să aibă o pondere de 10% din consumul total de gaze al României, în condițiile în care prețul importurilor a coborât sub cel al producției interne.

"S-a schimbat filosofia de consum. Dacă în anii anteriori importam gaze scumpe iarna, acum se importă gaze ieftine vara, tocmai pentru a păstra gazele de producție internă pentru consum în sezonul rece, astfel încât să nu-i împovărăm pe consumatorii vulnerabili. În prezent, dintr-un un consum zilnic total de circa 15-16 milioane metri cubi pe zi, circa 1,5 milioane metri cubi reprezintă importuri", a declarat Havrileț, la o conferință a industriei de țiței și gaze.

Patronul grupului Adevărul Holding și Prima TV, Cristian Burci, vizat de percheziții într-un dosar de delapidare CITEȘTE ȘI Patronul grupului Adevărul Holding și Prima TV, Cristian Burci, vizat de percheziții într-un dosar de delapidare

Președintele ANRE a mai spus că renunțarea la scumpirea cu 10% de la 1 iulie a gazelor de producție internă pentru populație, coroborată cu o reducere cu 6% a tarifelor de distribuție a gazelor comparativ cu anul trecut și cu o ajustare și a tarifelor de furnizare, va duce per total la o ieftinire cu 2-3% a prețului gazelor la consumatorul casnic final în 2016. 

O estimare anterioară a ANRE arăta că prețurile reglementate finale la gaze naturale pentru clienții casnici ar putea crește cu circa 7-8%, din cauza majorării de la 1 iulie a prețului gazelor din producția internă cu 10%, a creșterii valorii stocului minim obligatoriu de gaze, precum și a ajustării tarifelor reglementate de distribuție, furnizare, transport și înmagazinare.

Vara trecută, Guvernul a aprobat, prin HG, un nou calendar de liberalizare a prețului de achiziție a gazelor naturale din producția internă pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, potrivit căruia prețul a crescut, de la 1 iulie 2015, de la 53,3 lei/MWh la 60 lei/MWh, și s-a prevăzut că va continua să urce anual cu câte 6 lei în 2016 și 2017, urmând să fie rediscutat în aprilie 2018, în calendar fiind estimată totuși la acel moment o creștere similară până în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
tarif gaze
scumpire gaze
ieftinire gaze
anre
gaze naturale populatie
gaze naturale consumatori casnici
anre