Hidroelectrica a bătut efectele OUG 114 în portofoliul Fondului Proprietatea. Ce companii FP au scăzut în valoare anul trecut

Hidroelectrica a bătut efectele OUG 114 în portofoliul Fondului Proprietatea. Ce companii FP au scăzut în valoare anul trecut
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 feb 2019

Fondul Proprietatea a reevaluat în scădere cu 391 milioane lei valoarea participației sale de circa 20% la compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, ca urmare a apariției OUG 114 și a primelor elemente de legislație secundară elaborate de ANRE în aplicarea acesteia, însă chiar și în aceste condiții, față de finalul anului 2017, valoarea deținerii FP la Hidroelectrica a crescut cu aproape 9% (319 milioane lei), de la 3,566 la 3,885 miliarde lei.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

La această evaluare, valoarea întregii companii s-a majorat de la 17,83 miliarde lei în 2017 la 19,42 miliarde lei în prezent.

Astfel, rezultatele record obținute de Hidroelectrica anul trecut au bătut, cel puțin deocamdată, efectele anticipate ale măsurilor prevăzute de OUG 114 pentru sectorul energetic, din care cele mai importante sunt introducerea obligației de livrare de energie la preț reglementat, cu marjă de profit fixă de 5%, și majorarea de 20 de ori, de la 0,1% la 2% din cifra de afaceri anuală, a contribuției bănești către ANRE.

Campionatul Mondial de Fotbal a ridicat vânzările de televizoare ale evoMAG CITEȘTE ȘI Campionatul Mondial de Fotbal a ridicat vânzările de televizoare ale evoMAG

"Conform rezultatelor financiare preliminare neauditate pentru anul 2018, cifra de afaceri a companiei a crescut cu 30,7% comparativ cu 2017, până la 4,25 miliarde lei, EBITDA a crescut cu 35% în aceeași perioadă, până la 3,05 miliarde lei, în timp ce profitul net a crescut cu 13,9% comparativ cu 2017, până la 1,55 miliarde lei. Cantitatea totală de energie electrică vândută în 2018 a fost de 16,9 milioane MWh, în creștere cu 22,7% comparativ cu anul precedent", se arată în raportul anual pe 2018 al FP.

Cronologic, la 31 decembrie 2017, FP își evalua deținerea la Hidroelectrica la 3,566 miliarde lei. Ulterior, în vara anului trecut, aceasta a fost reevaluată în ușoară scădere, cu 1% (35 milioane lei), la 3,531 miliarde lei. După aceea, înainte de OUG 114/2018 și după primele informații privind rezultatele financiare record ale Hidroelectrica, Fondul și-a reevaluat masiv în sus deținerea, respectiv cu 21% (745 milioane lei), la 4,276 miliarde lei.

De la această estimare de 4,276 miliarde lei s-a făcut ajustarea în minus cu 391 milioane lei cauzată de OUG 114, respectiv cu 9,1%, la evaluarea actuală de 3,885 miliarde lei.

ArcelorMittal vrea să achiziționeze încă o parte din imperiul Essar CITEȘTE ȘI ArcelorMittal vrea să achiziționeze încă o parte din imperiul Essar

În schimb, alte companii cu pondere semnificativă în activul net al Fondului, cele mai multe din sectorul energetic, și-au diminuat valoarea anul trecut fără ca FP să fi semnalat că, în cazul acestora, ajustarea ar fi avut vreo legătură cu OUG 114.

Astfel, față de finalul lui 2017, FP a consemnat reduceri de valoare ale participațiilor sale la E-Distribuție Banat (scădere de 73 milioane lei, cu 13,4%), E-Distribuție Dobrogea (-54 milioane lei, -15,8%), E-Distribuție Muntenia (-30 milioane lei, -7,2%), Engie (-27 milioane lei, -5,7%), Enel Energie (13 milioane lei, -22,8%) și Enel Energie Muntenia (-3,9 milioane lei, -4,9%). În total, FP a operat participațiile la aceste companii ajustări de valoare în minus în sumă cumulată de peste 200 milioane lei.

De asemenea, valoarea deținerii la Complexul Energetic Oltenia a fost redusă la zero, de la 32 milioane lei la finalul lui 2017, însă această operațiune contabilă a fost efectuată adesea de FP în ultimii ani, reglementările obligând Fondul la această reducere în situația în care o companie din portofoliu ajunge să aibă capitaluri negative.

Trump denunță o posibilă tentativă ”ilegală” vizând să-l înlăture de la putere CITEȘTE ȘI Trump denunță o posibilă tentativă ”ilegală” vizând să-l înlăture de la putere

La operatorii de distribuție a energiei electrice controlați de grupul italian Enel, ajustarea în minus se datorează cel mai probabil aprobării de către ANRE a unor majorări de tarife reglementate de distribuție cu mult sub cele solicitate de companii, după cum Profit.ro a arătat aici, în urma reducerii ratei reglementate a rentabilității și a schimbării metodologiei de stabilire a tarifelor. În privința Engie, care este și distribuitor, și furnizor de top de gaze naturale, este vorba probabil de intenția ANRE de a reduce rata reglementată a rentabilității și pentru distribuția de gaze, de la 8,52% la doar 5,07%. În plus, acționarul majoritar al Engie a respins propunerea FP de listare la Bursă a participației Fondului.

Fondul Proprietatea și-a reajustat în portofoliu și valoarea deținerii la Poșta Română, în scădere cu nu mai puțin de 61,3% (peste 10 milioane lei), de la 17,3 la 6,7 milioane lei.

În schimb, cele mai mari plusuri de valoare, exceptând-o pe cea de la Hidroelectrica, le-au consemnat participațiile Fondului la Aeroporturi București (87 milioane lei), OMV Petrom (73,6 milioane lei) și Administrația Porturilor Maritime Constanța (14 milioane lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
fondul proprietatea
oug 114
plafonare pret energie
pret energie
ieftinire energie
profit hidroelectrica
majorare tarife distributie energie
enel