Hidroelectrica își pregătește etapele pentru a veni la bursă

Hidroelectrica își pregătește etapele pentru a veni la bursă
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 ian 2022

Hidroelectrica, în cazul căreia statul a agreat formula în care Fondul Proprietatea să listeze cel puțin 15% din acțiuni în acest an, pregătește semnarea deciziei de începe a procedurii, într-o ședință a acționarilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La acest moment, compania are programată peste o săptămână prima Adunare Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) pe 2022, o decizie în cadrul acestui for fiind prima etapă de lansare a procedurii de listare.

La acest moment, agenda respectivei ședințe include doar “Măsuri de protecție suplimentară a disipatorului barajului deversor Portile de Fier I” și Certificatul de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra unor terenuri.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Fondul Proprietatea va lista cel puțin 15% din compania Hidroelectrica, „cât mai curând posibil”, fără a aștepta ca Guvernul să se alăture, a anunțat săptămâna trecută ministrul Energiei, Virgil Popescu.

De ce este important: Considerând că efectele negative în plan economic determinate de starea de urgență și de criza COVID-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă, PSD a inițiat în 2020 un proiect de lege care a impus interdicția de a înstrăina orice participație a statului la companiile și societățile naționale, bănci și diverse alte societăți, pentru o perioadă de 2 ani, după cum a semnalat în premieră Profit.ro. La începutul lunii iunie, Parlamentul a adoptat proiectul, care a fost promulgat în august de președintele Iohannis, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de PNL. Ministrul transmite însă acum că a fost găsită soluția pentru a ocoli această interdicție.

„Interdicția Parlamentului nu ne permite să lansăm IPO, dar susținem listarea tuturor acțiunilor Fondului sau a unei părți a acestora, de cel puțin 15%, la Bursa de Valori București”, a transmis ministrul, citat de Reuters. „Vom vota PENTRU”, adaugă ministrul.

În toamnă, față de finalul anului 2020, participația de 20% a Fondului Proprietatea la Hidroelectrica a fost reevaluată în creștere cu 2,1046 miliarde lei, la 7,2335 miliarde lei.

Profit.ro a anunțat însă astăzi că scumpirea galopantă a energiei electrice din ultimele 12 luni a dus valoarea companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător local de profil, la 42,6 miliarde la finalul anului 2021.

Creșterea reprezintă o urcare cu 66% peste nivelul din urmă cu un an, de 25,6 miliarde lei.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Datele sunt indicate în evaluarea oficială a acționarului minoritar, Fondul Proprietatea.

Avansul valorii Hidroelectrica vine în condițiile în care Guvernul s-a angajat față de autoritățile europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va finaliza listarea la Bursă a Hidroelectrica în trimestrul III al anului.

DOCUMENT Școlile nu se mai închid în funcție de vaccinarea profesorilor, ci de gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale CITEȘTE ȘI DOCUMENT Școlile nu se mai închid în funcție de vaccinarea profesorilor, ci de gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale

Managerul de portofoliu al Fondului, Johan Meyer, a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că prioritatea fondului a fost listarea Hidroelectrica.

„Obiectivul nostru principal este să oferim IPO pentru Hidroelectrica și să o facem cât mai curând posibil, deoarece compania se află într-o poziție excelentă pentru a beneficia de listarea la Bursa de Valori București”, a spus Meyer.

El a spus că valoarea participației sale oferite va fi determinată de interesul și condițiile pieței. Fondul are o valoare de 3,1 miliarde de dolari, iar participația sa Hidroelectrica reprezintă mai mult de jumătate din total, cu o valoare de 1,97 miliarde de dolari, conform ultimelor date avansate.

Hidroelectrica, care a ieșit din insolvență în 2017, furnizează aproape 30% din energia electrică a României cu energie verde de la aproximativ 200 de hidrocentrale.

Profitul companiei a crescut cu 103% în primele 9 luni din 2021, față de perioada similară a anului trecut, ajungând la peste 2,5 miliarde lei, pe fondul scumpirii ample a electricității pe piețele angro, coroborată cu creșterea producției.

În primele nouă luni ale anului 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 4,6883 miliarde lei, în creștere cu 69,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 3,6128 miliarde lei, în creștere cu 87,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit operațional de 3,1167 miliarde lei, în creștere 111,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, un profit înainte de impozitare de 3,1653 miliarde lei, în creștere cu 105,7% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit net de 2,5668 miliarde lei, în creștere cu 103,0% față de aceeași perioadă a anului trecut.

ULTIMA ORĂ Viza lui Novak Djokovic, anulată de autoritățile australiene. Motivația deciziei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Viza lui Novak Djokovic, anulată de autoritățile australiene. Motivația deciziei

În ianuarie-septembrie 2021, cantitatea de energie electrică vândută de Hidroelectrica a ajuns la 14,08 TWh, în creștere cu 18,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care energia electrică vândută din producție proprie a ajuns la 13,61 TWh, în creștere cu 26,5% față de primele trei trimester din 2020. Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 305,4 lei/MWh, în creștere cu 48,0% față de aceeași perioadă a anului trecut.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, poziția de numerar a companiei se ridica la 2,5 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
pret vanzare hidroelectrica
evaluare valoare hidroelectrica