Hidroelectrica pune în funcțiune o investiție de peste 18 milioane lei la hidrocentrala Berești, realizată alături de Hidroserv și UCM Reșița

Hidroelectrica pune în funcțiune o investiție de peste 18 milioane lei la hidrocentrala Berești, realizată alături de Hidroserv și UCM Reșița
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2018

Hidroelectrica a pus în funcțiune hidroagregatul 2 (HA2) de la centrala hidroelectrică (CHE) Berești, după efectuarea unor ample lucrări de modernizare, se arată într-un comunicat al celui mai mare producător de energie din România, controlat de stat cu 80% din acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inaugurarea a fost în prezența secretarului de stat în Ministerul Energiei Robert Tudorache, a lui Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica, a reprezentanților autorităților locale, a echipei de proiect și a reprezentanților contractorului și ai subcontractorului.

Investiția, care oferă un nou ciclu de viață pentru HA2, se ridică la valoarea de 18,23 milioane lei și a fost realizată cu sucursala Hidroserv, controlată 100% de Hidroelectrica. Lucrările au fost adjudecate de prestator ca urmare a parcurgerii unei proceduri concurențiale cu doi participanți.

ULTIMA ORĂ Decizie: Guvernul acordă noi zile libere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Decizie: Guvernul acordă noi zile libere

La sfârșitul anului 2014, hidroagregatul numărul 2 însuma circa 107.283 ore de funcționare, rezultând o medie de 3.832 ore pe an. Hidrogeneratorul de 28,54 MVA este fabricat la UCM Reșița și a funcționat din 1986 fără înlocuire de bobinaj sau alte reparații majore.

Modernizarea a urmărit implementarea de soluții tehnologice de ultimă oră care să conducă la îmbunătățirea parametrilor generali de funcționare, creșterea gradului de automatizare și a siguranței în exploatare a centralei.

”Ne aflăm astăzi într-un moment important, în prima zi a unui nou ciclu tehnologic pentru hidroagregatul 2 al CHE Berești. În general se vorbește despre investiții la modul viitor, dar iată că lucrurile se întâmplă pentru noi acum. Ne propunem să continuăm investițiile, astfel încât să securizăm portofoliul actual. Nu ne putem gândi la dezvoltare și extindere fără să ne asigurăm că păstrăm ceea ce avem. În ceea ce privește investițiile, pot să vă spun cu certitudine că fiecare pas contează. Important este să ne mobilizăm, să depășim barierele cu care ne confruntăm”, a declarat președintele directoratului Hidroelectrica, Bogdan Badea.

CHE Berești este o centrala de tip baraj, amplasată pe cursul râului Siret la circa 4 km aval de localitatea Berești, echipată cu doua hidroagregate (2x 21,75MW), cu turbine hidraulice tip Kaplan vertical KVB 26-17,7, având Qi = 165m3/s și Hmax=18.3 m. Centrala Berești are o producție medie anuală de energie de 110 GWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
hidrocentrala beresti
hidroagregat
hidroserv
ucm resita
ministerul energiei
hidroelectrica investitii