Idee radicală: Suspendați piața spot de energie electrică! Unde s-a luat o măsură similară

Idee radicală: Suspendați piața spot de energie electrică! Unde s-a luat o măsură similară
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 aug 2022

Răzvan Nicolescu, fost ministru delegat pentru Energie în Guvernul Ponta și ex-președinte al Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER), susține că România trebuie să suspende piața spot de energie electrică, în condițiile în care prețul mediu pe aceasta a atins luni un nou maxim istoric, de peste 3.000 lei/MWh pentru energia livrată marți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″România trebuie să discute rapid cu cei de la Comisia Europeană, să obțină acceptul și să suspende pe o perioadă nedeterminată platforma PZU (Piața Zilei Următoare – n.r.) de tranzacționare. Riscurile și beneficiile trebuie atent analizate″, spune Nicolescu.

Marea Britanie: Economia s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin din ultimii 300 de ani CITEȘTE ȘI Marea Britanie: Economia s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin din ultimii 300 de ani

Potrivit acestuia, în plus, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) trebuie să efectueze o anchetă în legătură cu ceea ce se întâmplă în această perioadă cu tranzacțiile PZU.

″Dacă nu pot singuri, trebuie să ceară sprijinul ACER″, a adăugat Răzvan Nicolescu.

Consiliul Concurenței investighează Volvo pentru un posibil abuz de poziție dominantă. Propunerile Volvo CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței investighează Volvo pentru un posibil abuz de poziție dominantă. Propunerile Volvo

El mai susține că societățile de stat din domeniul energiei ″trebuie să își definească misiunea lor ca și companii de stat″, fiind vorba de ″o clarificare necesară″.

Luna trecută, pe PZU s-a tranzacționat peste 52% din consumul național de energie electrică, iar prețul mediu de închidere a pieței a depășit 1.800 lei/MWh, fiind de 4 ori mai mare comparativ cu cel de iulie 2021.

Apetitul pentru investiții imobiliare continuă să fie ridicat în România. Tranzacții de 1,2 miliarde euro în negociere CITEȘTE ȘI Apetitul pentru investiții imobiliare continuă să fie ridicat în România. Tranzacții de 1,2 miliarde euro în negociere

O măsură similară, de suspendare a pieței spot naționale de energie electrică, a fost luată de Australia în iunie, în condițiile unui deficit masiv de generare în raport cu cererea și după ce mai mulți producători și-au retras ofertele de pe piață ca urmare a impunerii de plafoane de preț de către autorități.

Guvernul a anunțat luni că ″În perioada imediat următoare, ANRE, împreună cu Ministerul Energiei, în urma consultărilor care vor avea loc cu producătorii, distribuitorii, furnizorii și ceilalți actori implicați în piața de energiei, vor înainta către Guvern propuneri care să răspundă cerințelor bugetare actuale, continuând să protejeze populația și mediul privat de efectele creșterilor de prețuri la energie și gaze naturale″.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
criza energie
preturi energie
suspendare piata spot pzu
razvan nicolescu