Guvernul a strâns din suprataxarea profiturilor din energia electrică 3,5 miliarde lei și alocă 2,5 miliarde lei pentru compensarea facturilor până în noiembrie. Facturile de decontat transmise de ANRE sunt de doar 131 milioane lei

Guvernul a strâns din suprataxarea profiturilor din energia electrică 3,5 miliarde lei și alocă 2,5 miliarde lei pentru compensarea facturilor până în noiembrie. Facturile de decontat transmise de ANRE sunt de doar 131 milioane lei
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 aug 2022

Guvernul a obținut din suprataxarea producătorilor de energie electrică venituri de 3,5 miliarde lei, a arătat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a precizat totodată că 2,5 miliarde lei, constând în credite de angajament și aprobate la rectificarea bugetară pentru Ministerul Energiei, acoperă sumele necesare plafonării și compensării creșterii prețurilor la energie până în luna noiembrie. Potrivit lui Câciu, în prezent, Ministerul Energiei are la decont facturi de doar 131 de milioane de lei, transmise de ANRE. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Au fost o serie de erori în informările primite de la ANRE; am conciliat aceste rezultate - sunt 2,5 miliarde. (...) Creditele de angajament solicitate de Ministerul Energiei și inițial înaintea reconciierii au fost de 2,5 miliarde de lei, de aceea am și alocat 2,5 miliarde de lei. Dar alocarea pentru energie nu este de doar 2,5 miliarde, este în jur de 5 miliarde de lei, pentru că sunt și sumele alocate Ministerului Muncii. După cum știți, Ministerul Muncii achită deconturile pentru consumatorii casnici, Ministerul Energiei, pentru economie”, a arătat Câciu.

Acesta a precizat că sumele alocate pentru implementarea schemei de sprijin din piața de energie electrică și gaze naturale sunt suficiente pânî în luna noiiembrie, când vor fi alocate alte fonduri.

”Ceea ce am prins în această rectificare este ceea ce e prevăzut a se cheltuiel până la luna noiembrie. La începutul lunii noiembrie avem a doua rectificare”, a afirmat Câciu.

ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE România - Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ INFOGRAFICE România - Importurile de gaze rusești destinate pieței interne au fost sistate brusc

Potrivit acestuia, deși funrizorii se pâng că nu le sunt decontate facturile, ANRE a trimis către Ministerul Energiei facturi de doar 131 milioane lei.

”Ministerul Energiei are la decont, în acest moment când discutăm, 131 de milioane de lei. Nu sunt miliarde, nu sunt zeci de miliarde, da? Discutăm de deconturi la luna august aferente lunii aprilie. Deci trebuie să ne uităm pe pași, așa cum se face. Execuția bugetară trebuie să fie pe pași și să fie ancorată în realitate”, a mai declarat ministrul Finanțelor.

Acesta a dat asigurări că nu vor rămâne facturi nedecontate.

”Din păcate, eu cred că ANRE trebuie să joace un rol mai..., pentru că acolo se depun facturile. Până la urmă, analizează dacă sunt corect depuse deconturile, după care le trimite ANRE la Ministerul Energiei sau la Ministerul Muncii. S-a și cerut, dacă nu mă înșel, luni, trebuie să vină ANRE să ne spună foarte clar cum vede lucrurile, pentru că nu poți lăsa așa lucrurile într-o zonă de genul acesta. Vreau să fiu foarte bine înțeles și apropo și de furnizorii de energie, noi o să încercăm să avem săptămâna viitoare o întâlnire și cu furnizorii de energie. Nu este vorba că cineva nu vrea să plătească facturi”, a mai spus Adrian Câciu.

Centrala de la Cernavodă va fi inspectată cu drone, pentru construcția reactoarelor 3 și 4 CITEȘTE ȘI Centrala de la Cernavodă va fi inspectată cu drone, pentru construcția reactoarelor 3 și 4
La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat.  

Tot în cursul zilei de luni, 22 august, ANRE va transmite Guvernului României o informare cu privire la evoluția pieței energetice din ianuarie până în prezent, cât și cu privire la stadiul implementării schemei de sprijin reglementate prin  OUG 27/2022  privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei.  

 

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
profit
impozitare
supraimpozitare
pret
chester
plafonare
compensare
rectificare
caciu
finance
guvern
noiembrie