Importurile de GNL ale UE din Rusia au crescut, comparativ cu cele anterioare războiului din Ucraina

Importurile de GNL ale UE din Rusia au crescut, comparativ cu cele anterioare războiului din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 aug 2023

Țările Uniunii Europene și-au crescut importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Rusia, în comparație cu cele anterioare războiului din Ucraina, în ciuda obiectivului UE de a renunța la combustibilii fosili ruși în câțiva ani, a arătat o analiză a unor grupuri de campanie, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În primele șapte luni ale anului, țările UE au importat cu 40% mai mult GNL rusesc în cisterne decât în aceeași perioadă din 2021, cu un an înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, a declarat grupul de campanie Global Witness.

PROFIT NEWS TV Redescoperă România – Anca Munteanu, fondator Portal Village: Sperăm ca proiectul nostru să ajungă în toate zonele țării. Următoarea locație va fi pe partea terapeutică CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Redescoperă România – Anca Munteanu, fondator Portal Village: Sperăm ca proiectul nostru să ajungă în toate zonele țării. Următoarea locație va fi pe partea terapeutică

Țările UE au importat 22 de milioane de metri cubi de GNL rusesc în ianuarie-iulie, a declarat Global Witness, într-o analiză a datelor de la firma de analiză Kpler.

Spania este acum al doilea cel mai mare cumpărător de GNL rusesc la nivel mondial, urmată îndeaproape de Belgia, scrie News.ro.

În primele șapte luni ale anului 2023, Spania a preluat 18% din vânzările totale de GNL ale Rusiei, în timp ce Belgia a cumpărat 17%. China a cumpărat 20%.

Rusia a reprezentat aproximativ 16% din totalul importurilor de GNL ale UE din perioada ianuarie-iulie, arată datele Aurora Energy Research.

Importurile de GNL rusesc ale UE în ianuarie-iunie ar fi echivalente cu aproximativ 13 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz natural, a spus Aurora.

Volumele sunt relativ minore în comparație cu cantitatea mult mai mare de gaze din conducte importate de Europa din Rusia înainte de războiul din Ucraina, aproximativ 140 de miliarde de metri cubi pe an.

Datele Comisiei UE au arătat că țările UE au importat 62 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în 2022.

Dar creșterea importurilor de GNL contravine obiectivului UE de a înceta dependența de combustibilii fosili ruși până în 2027.

Global Witness a estimat că achizițiile de GNL rusesc ale țărilor UE în acest an se ridică până acum la 5,29 miliarde de euro (5,78 miliarde de dolari).

CONFIRMARE FOTO Furnizor al armatei ucrainene a intrat în centrul Bucureștiului, pe locul unui rival CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Furnizor al armatei ucrainene a intrat în centrul Bucureștiului, pe locul unui rival

"Cumpărarea gazului rusesc are același impact ca și cumpărarea petrolului rusesc. Ambele finanțează războiul din Ucraina", a declarat Jonathan Noronha-Gant, militant al Global Witness.

UE s-a confruntat cu o criză de aprovizionare cu energie și creșterea prețurilor gazelor, anul trecut, după ce Moscova a întrerupt majoritatea livrărilor prin conducte către Europa.

UE, formată din 27 de țări, a sancționat deja importurile de cărbune și petrol pe mare din Rusia.

GNL-ul și petrolul rusești nu fac obiectul sancțiunilor UE, dar unii politicieni au îndemnat firmele europene să evite GNL-ul rusesc.

Ministrul spaniol al Energiei, Teresa Ribera, a declarat pentru Reuters, în aprilie, că GNL-ul rusesc ar trebui să facă parte din discuțiile UE privind sancțiunile.

viewscnt
Afla mai multe despre
gnl
rusia
import