Începe etapa angajantă pentru realizarea lucrărilor de bază pentru extinderea Coridorului Vertical de gaze ce leagă Grecia de România

Începe etapa angajantă pentru realizarea lucrărilor de bază pentru extinderea Coridorului Vertical de gaze ce leagă Grecia de România
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Coridorul Vertical își propune obiectivul ambițios de a îmbunătăți semnificativ capacitățile de transport al gazelor pe piața UE, potrivit Rador Radio România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În iulie 2024, cu un an mai devreme decât prevede regulamentul european, va fi efectuat testul de piață angajant pentru realizarea lucrărilor de extindere a Coridorului Vertical de gaze naturale în regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est.

Elon Musk anticipează o AI mai inteligentă decât oamenii în doi ani. CEO-ul grupului Baidu din China spune că va fi peste 10 ani CITEȘTE ȘI Elon Musk anticipează o AI mai inteligentă decât oamenii în doi ani. CEO-ul grupului Baidu din China spune că va fi peste 10 ani

Acest lucru a fost convenit la întâlnirea de lucru organizată miercuri, 22 mai, la Atena de operatorul elen de gaze DESFA, cu participarea reprezentanților companiilor participante la inițiativă, și anume DESFA și Gastrade (Grecia), ICGB și BULGARTRANSGAZ (Bulgaria), TRANSGAZ (România), FGSZ ( Ungaria), EUSTREAM (Slovacia), VMTG (Moldova) și GTSOU (Ucraina). La eveniment au participat și ministrul adjunct al Mediului și Energiei din Grecia, Alexandra Sdoukou, ministrul adjunct al Securității Energetice din Ungaria, Csaba Marosvári, iar prin videoconferință a susținut o alocuțiune și Gergana Stoitcheva, Energy Consultant la UnitedStates Energy Association, JET/USAID.

Coridorul Vertical își propune obiectivul ambițios de îmbunătăți semnificativ capacitățile pentru transportul de gaze pe piața UE, din Grecia în Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Moldova, Ucraina și invers, prin sistemele europene de transport de gaze naturale și GNL, valorificând capacitățile îmbunătățite ale terminalelor de regazeificare – FSRU – nou-construite sau în curs de realizare. Această capacitate poate fi extinsă în continuare prin utilizarea respectivelor infrastructuri pentru transportul gazelor regenerabile și al hidrogenului.

În ceea ce privește tronsonul grecesc al coridorului vertical, s-au înregistrat progrese semnificative, deoarece la data de 2 mai a fost anunțată începerea etapei angajante a testului de piață pentru creșterea capacității sistemului grecesc de transport al gazelor naturale, care ar putea activa investiții de 570 de milioane de euro. Participanții își pot exprima interesul de a lua parte la proces până pe 24 iunie, iar depunerea ofertelor angajante este stabilită pentru perioada 2-12 iulie, după care va urma o perioadă de evaluare a propunerilor.

În discursul de deschidere, ministrul adjunct al Mediului și Energiei din Grecia, Alexandra Sdoukou, a subliniat: „În peisajul energetic de astăzi în continuă schimbare, cooperarea pentru a crea sisteme energetice regionale flexibile și pentru a asigura securitatea aprovizionării a devenit o prioritate de vârf. Coridorul vertical este un exemplu emblematic de cooperare regională. Obiectivul său este de a crea un răspuns unitar la nevoia de a deschide noi rute energetice, de a consolida securitatea energetică și de a diversifica în continuare sursele de aprovizionare într-o regiune mare și crucială pentru întreaga Europă, printr-o cooperare pe termen lung. Operatorii de sisteme de gaze participanți la evenimentul de astăzi au lucrat intens pentru a identifica proiectele necesare pentru a fi extinse și modernizate și care vor contribui la eliminarea punctelor de congestie pe traseul proiectului. Din punctul de vedere al ministerului, așteptăm cu nerăbdare să vedem rezultatele următorului ”binding market test” comun, prin care se va stabili ce investiții suplimentare trebuie realizate. Grecia și DESFA și-au asumat un rol de lider în sprijinirea și promovarea acestui efort, țara noastră devenind un partener de încredere și pilon al stabilității energetice, gata să acționeze ca o poartă naturală pentru gazele naturale, de la sud la nord, cu infrastructură în măsură să transporte nu numai gaze naturale, ci și gaze regenerabile și hidrogen. Astfel, succesul Coridorului Vertical poate fi un punct de cotitură pentru consolidarea securității energetice și accelerarea tranziției energetice a întregii Uniuni Europene”, a mai spus Alexandra Sdoukou.

Ministrul adjunct pentru Securitatea Energetică din Ungaria, Csaba Marosvári, a remarcat: „Interconectarea transfrontalieră a sistemelor regionale de gaze este de mare importanță pentru multe țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Gazul natural este o parte integrantă a mixului energetic și va rămâne așa, întrucât pe calea spre reușirea tranziției energetice vom continua să ne confruntăm cu provocările zilnice, vom continua să alimentăm gospodăriile cu energie, să alimentăm industriile, să susținem funcționarea companiilor noastre și să echilibrăm producția de energie din surse regenerabile. Ungaria, prin rolul hotărâtor al FGSZ, și-a accelerat eforturile de a crește interconectivitatea, de a permite rute energetice diversificate și de a asigura securitatea aprovizionării. În acest scop, țara noastră se angajează să susțină și să promoveze inițiativa Coridorului Vertical ca exemplu de coordonare regională pentru a consolida interconectivitatea și securitatea energetică în regiune. Coordonarea între toate părțile interesate, precum și sprijinul politic și financiar din partea UE sunt esențiale pentru succesul eforturilor depuse pentru Coridorul Vertical astfel încât să fie posibilă diversificarea surselor noastre de aprovizionare cu gaze naturale prin deschiderea de noi rute energetice în regiunea noastră”.

viewscnt
Afla mai multe despre
coridorului vertical de gaze
grecia
romania