Încurajați de Guvern, "minoritarii" privați prind curaj: East Capital cere dublarea dividendelor Romgaz, la 2 mld. lei

Încurajați de Guvern, "minoritarii" privați prind curaj: East Capital cere dublarea dividendelor Romgaz, la 2 mld. lei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 apr 2016

Fondul de investiții suedez East Capital a trimis Consiliului de Administrație al companiei de stat Romgaz, unde deține o participație de 0,23% din acțiuni, o propunere de dublare a dividendelor acordate anul acesta acționarilor de către producătorul de gaze, de la 1,04 la 2,08 miliarde lei. Dacă va fi acceptată de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, care controlează peste 70% din capital, propunerea ar aduce în plus statului peste 728 milioane lei și ar asigura de una singură banii necesari anul acesta pentru majorarea salariilor bugetarilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Propunerea a fost adresată de East Capital CA-ului Romgaz printr-o scrisoare datată 6 aprilie 2016.

În aceeași zi, Guvernul anunța operațiunea "dividende pentru salarii", respectiv că lefurile bugetarilor urmează să fie majorate prin creșterea cotei din profiturile companiilor de stat distribuită sub formă de dividende acționarilor. Executivul spunea că ia în considerare în acest sens modificarea legislației în vigoare, pentru creșterea cotei obligatorii de bani pe care societățile de stat trebuie să îi cedeze acționarilor sub formă de dividende, de la nivelul actual de 50% la 75% din profit.

Președintele Iohannis a promulgat legea privind indemnizația pentru mame CITEȘTE ȘI Președintele Iohannis a promulgat legea privind indemnizația pentru mame

De atunci, propuneri de majorare a dividendelor acordate anul acesta din profitul pe 2015 al companiilor de stat au fost introduse pe ordinea de zi a AGA de la Transgaz, Nuclearelectrica și Oil Terminal. De reținut că doar în cazul Transgaz propunerea a venit de la acționarul majoritar, statul român. La Nuclearelectrica și Oil Terminal, propunerile de majorare a dividendelor au fost făcute de Fondul Proprietatea.

În scrisoarea adresată CA-ului Romgaz, East Capital cere acordarea unui dividend special suplimentar de 2,7 lei/acțiune, pe lângă cel deja propus de companie acționarilor, în sumă similară. În acest fel, valoarea totală a dividendelor acordate de Romgaz din profitul pe 2015 s-ar dubla, de la 1,04 la 2,08 miliarde lei.

Argumentul East Capital este că, potrivit modelelor financiare utilizate de asset-managerul suedez, este de așteptat ca cash-flow-ul operațional al Romgaz să se mențină solid în 2016, depășind 2,1 miliarde lei.

VIDEO Costescu la Profit LIVE: Guvernul va încerca să extindă ajutorul de stat din IT către alte domenii CITEȘTE ȘI VIDEO Costescu la Profit LIVE: Guvernul va încerca să extindă ajutorul de stat din IT către alte domenii

"Chiar și presupunând, în viziunea noastră, o politică de investiții mai agresivă, estimată la 1,3 miliarde lei, și propunerea de plată a dividendelor pe 2015, de 1,04 miliarde lei, este evident că Romgaz își va păstra poziția financiară sănătoasă", se arată în scrisoarea East Capital.

Potrivit documentului citat, valoarea netă a trezoreriei Romgaz atinge o treime din capitalizarea de piață a companiei.

"În opinia noastră, această valoare este prea mare, indicând o structură ineficientă a capitalului pentru o companie de talia Romgaz. Bazat pe acestea, credem că compania ar putea crește valoarea dividendelor pe 2015 cu 1,04 miliarde lei fără a periclita planurile viitoare de dezvoltare a companiei și nici stabilitatea financiară. (...) Suntem ferm convinși că o astfel de propunere va avea efecte pozitive atunci când acționarii existenți și cei potențiali vor evalua capacitatea financiară și operațională a Romgaz, dar și stimulentele și instrumentele pentru a da un plus de valoare pe termen lung pentru toți acționarii", se arată în scrisoarea East Capital adresată CA-ului Romgaz.

VIDEO Manuel Costescu la Profit LIVE: Guvernul va promova conceptul \ CITEȘTE ȘI VIDEO Manuel Costescu la Profit LIVE: Guvernul va promova conceptul "Made in Romania"; taximetristul îmi spune că nu mai producem piulițe cum făceam odată

Dacă va fi acceptată de acționarul majoritar, Ministerul Energiei, care controlează peste 70% din capital, propunerea ar aduce în plus statului peste 728 milioane lei din dividende de la Romgaz și ar asigura de una singură banii necesari anul acesta pentru majorarea salariilor bugetarilor.

Salariile bugetarilor erau programate să crească începând cu 1 august, cu plată din septembrie, cu creșteri mai mari, cu până la 20%, doar pentru angajații mai prost plătiți în prezent, precum cei din asistența socială, care totalizează însă aproximativ jumătate din bugetari, în cazul altora majorarea fiind de doar 1%.

Impactul financiar a fost calculat la 500 milioane de lei pentru acest an și la 2,3 miliarde lei brut (1,5 miliarde lei net) pentru anul viitor. Pe de altă parte, Guvernul a redus, de la 1 ianuarie 2016, impozitul pe dividende de la 16% la doar 5%, cu un impact bugetar negativ estimat oficial la peste 1,5 miliarde de lei.

Între timp, ministrul Muncii, Ana Costea, și-a dat demisia, nemulțumită de proiectul salarizării bugetarilor avansat de Guvern, iar premierul Cioloș a numit un nou ministru, în persoana fostului său consilier de stat pe politici economice, Dragoș Pîslaru. Guvernul a anunțat, totodată, că noul proiect al salarizăii bugetare va fi rediscutat.

VIDEO COSTESCU la Profit LIVE: Creăm o rețea de consilieri care îi vor convinge pe investitori, la cină sau mic dejun, să vină în România CITEȘTE ȘI VIDEO COSTESCU la Profit LIVE: Creăm o rețea de consilieri care îi vor convinge pe investitori, la cină sau mic dejun, să vină în România

Scăderea consumului de gaze naturale în România, ca urmare a închiderilor de combinate chimice, a limitării livrărilor către CET-uri și a vremii călduroase din ultimul trimestru al anului trecut, a dus la reducerea cu 16% a profitului net al Romgaz, la 1,18 miliarde lei. Cifra de afaceri a companiei s-a diminuat cu 9,8%, la 4,05 miliarde lei, astfel că producătorul de gaze controlat de statul român cu peste 70% din acțiuni și-a menținut o rată înaltă a profitabilității, de peste 29%.

Pe de altă parte, după cum Profit.ro a relatat în exclusivitate, acționarul majoritar Ministerul Energiei a respins, într-o AGA Romgaz de la finalul lunii trecute, proiectul de buget pe acest an elaborat de conducerea executivă a societății, după ce a constat că în document nu există o corelare între venituri și cheltuieli.

Potrivit proiectului de buget respins de acționari, Romgaz estima că va înregistra în acest an un profit net de 1,32 miliarde lei, cu aproape 12% mai mare decât cel de 1,18 miliarde lei afișat pentru 2015 în raportul preliminar al companiei pe anul trecut.

Romgaz estima că va obține un profit brut de 1,643 miliarde lei în 2016, în creștere de la cel de 1,459 miliarde lei preliminat pentru 2015. Compania prognoza că rezultatul brut va crește și în anii următori, la 1,647 miliarde lei în 2017 și 1,649 miliarde lei în 2018.

ASF confirmă Profit.ro: City Insurance intră în redresare financiară CITEȘTE ȘI ASF confirmă Profit.ro: City Insurance intră în redresare financiară

Proiectul de buget prevedea venituri totale de 4,52 miliarde lei în 2016, cu 0,23% mai mici față de 2015, și cheltuieli de 2,87 miliarde lei, în scădere cu 6,3% comparativ cu anul trecut. Cheltuielile de exploatare erau proiectate în scădere cu 6,5%, la 2,84 miliarde lei.

Cea mai mare scădere era prognozată la rubrica "alte cheltuieli de exploatare", cu 22%, la 990,2 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii ajustărilor de valoare și a provizioanelor cu 55%. Anul trecut, Romgaz a înregistrat o ajustare de depreciere a proiectelor de explorare din Marea Neagră în valoare de 176,19 milioane lei, la care s-au adăugat ajustări de depreciere în legătură cu creanțele față de ELCEN și Electrocentrale Galați în sumă totală de 287 milioane lei. În total, aceste ajustări au însemnat cheltuieli totale de peste 304 milioane lei.

Cheltuielile cu taxele, impozitele și redevențele erau estimate în scădere cu 5,6% în proiectul de buget pe 2016 respins de acționari, la 745,5 milioane lei. La acest capitol, cea mai mare pondere o aveau cheltuielile cu impozitul pe veniturile suplimentare din liberalizarea prețurilor la gaze (326,9 milioane lei) și cheltuielile cu redevențele (285,8 milioane lei).

Toate celelalte capitole de cheltuieli erau proiectate în creștere. Astfel, pentru 2016, Romgaz își programase investiții de 1,12 miliarde lei, în creștere cu 21% față de 2015. Cheltuielile cu bunuri și servicii creșteau cu aproape 28%, la 484,7 milioane lei, iar cele de personal - cu 3%, la 620,3 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
companii de stat
profit romgaz
dividende romgaz
majorare salarii
majorare salarii bugetari
dividende
dividende companii de stat