Tender dă vina pe ANAF și Eximbank pentru insolvența Prospecțiuni SA

Tender dă vina pe ANAF și Eximbank pentru insolvența Prospecțiuni SA
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 18 apr 2016

Compania Prospecțiuni SA, controlată indirect de omul de afaceri Ovidiu Tender, susține că a fost obligată să ceară intrarea în insolvență atât din cauza amânării de proiecte de către clienți, după prăbușirea prețurilor la țiței și gaze, cât și ca urmare a sechestrului instituit de ANAF asupra activelor imobiliare ale companiei în dosarul Carom, în care a fost condamnat Tender, sechestru care a dus ulterior la refuzul băncii de stat Eximbank de a prelungi o linie de credit de 13 milioane lei acordată Prospecțiuni SA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"(...) datorită faptului că toți clienții cu care Prospecțiuni a semnat contracte de lucrari ce urmează a fi executate în prima parte a anului 2016 au întârziat începerea lucrărilor și din cauza faptului că Eximbank nu a aprobat prelungirea facilității de credit acordată și a executat fondurile Prospecțiuni SA, dar mai ales a luării de către ANAF a măsurii abuzive de aplicare a sechestrului asigurător pe o parte considerabilă a patrimoniului Prospecțiuni SA, la data de 1 aprilie 2016 societatea a depus cerere de intrare in insolvență pentru a se putea proteja în sensul păstrării capacității de operare și menținerii activelor care compun patrimoniul Prospecțiuni SA", se arată într-un document al companiei.

Ovidiu Tender, care controlează furnizorul de servicii geologice și geofizice pentru industria petrolieră Prospecțiuni prin firma Tender SA, cu 55,7% din acțiuni, a fost condamnat pe 8 iunie 2015 la 12 ani și șapte luni de închisoare pentru înșelăciune și spălare de bani în dosarul Carom. În dosarul respectiv, grupul Tender SA figurează ca parte responsabilă civilmente, iar ANAF a instituit sechestru asigurător asupra activelor și bunurilor întregului grup, inclusiv a celor aparținând companiilor controlate de Tender SA, cum ar fi Prospecțiuni.

EximBank urcă pe poziția a patra în topul băncilor cu activități de factoring CITEȘTE ȘI EximBank urcă pe poziția a patra în topul băncilor cu activități de factoring

Astfel, potrivit documentului citat, toate bunurile imobile proprietatea Prospecțiuni SA se află sub sechestru asigurător din septembrie anul trecut, instituit prin 2 procese verbale întocmite de Direcția Mari Contribuabili din ANAF.

"Prin instituirea sechestrelor asigurătorii de către ANAF, din dosarul nr. 28726./3/2006, decizie pronunțată împotriva acționarului Tender SA, parte responsabilă civilmente, capacitatea de finanțare și refinanțare a fost grav afectată, societatea nemaiavând disponibile garanții imobiliare libere de sarcini. Ca urmare, linia de finanțare de 13.000.000 lei, obținută anterior de la EximBank, nu ne-a mai fost prelungită la scadență (20.01.2016), banca acoperindu-și întreaga expunere din disponibilitățile societății de la acel moment. Societatea a încercat obținerea unor finanțări pentru susținerea activității curente, atât de la instituții bancare, cât și nebancare, dar toate aceste solicitări au avut un răspuns negativ, motivația principală fiind lipsa garanțiilor imobiliare libere de sarcini", se afirmă în documentul Prospecțiuni SA.

Potrivit companiei, în prezent acest moment sunt pe rolul instanțelor un număr de peste 50 de acțiuni pentru anularea măsurilor asiguratorii dispuse de ANAF asupra activelor și bunurilor firmelor din grupul Tender SA.

"Având în vedere strânsa legătură dintre activitatea societății și prețul la țiței și gaze, ce în continuare se află la un nivel scăzut, suntem de părere că există un risc major privind cash flow-ul societății. Ca și consecință directă a prețului scăzut și instabil al petrolului, ce a afectat bugetele de investiții ale companiilor de petrol și gaze (zona de upstream), principalele proiecte estimate a incepe în primul trimestru din 2016 au fost amânate pentru a doua parte a anului 2016 și începutul anului 2017", se mai precizează în document.

KPMG convoacă prima adunare a creditorilor Astra după aproape trei luni de amânări CITEȘTE ȘI KPMG convoacă prima adunare a creditorilor Astra după aproape trei luni de amânări

Prospecțiuni SA a intrat în insolvență pe 5 aprilie 2016, în urma deciziei Tribunalului București, administrator judiciar fiind numită firma Euro Insol a lui Remus Borza.

"În 2013, Prospecțiuni SA a înregistrat o cifră de afaceri de 382 milioane lei. Pe fondul prăbușirii prețului barilului de petrol pe piețele internaționale, cifra de afaceri a scăzut la 307 milioane lei în 2014, respectiv 192 milioane lei în 2015, an în care compania a încheiat exercițiul financiar cu o pierdere de 26 milioane lei", se arăta într-un comunicat de la acea dată al Euro Insol.

La momentul deschiderii procedurii de insolvență, societatea înregistra datorii de 97 milioane lei către bănci, bugetele statului și salariați. Pe de altă parte, Prospecțiuni SA deține active în valoare de aproximativ 200 milioane lei și are în derulare contracte de peste 40 milioane euro.

"Deschiderea procedurii insolvenței înseamnă o gură de oxigen pentru a depăși greutățile financiare temporare ale companiei, cauzate de restrângerea activităților de explorare a zăcămintelor de petrol și gaze, pe fondul scăderii prețului petrolului. Cu un management mai dinamic, implicat și responsabil, având o mai mare mobilitate în zona comercială, Prospecțiuni va depăși criza temporară de lichiditate cu care se confruntă, accesând noi contracte în perimetre bogate în hidrocarburi", susținea atunci șeful Euro Insol, Remus Borza.

Consiliul Concurenței a început o investigație pe piața pachetelor turistice, pentru a stabili dacă agențiile s-au înțeles între ele CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a început o investigație pe piața pachetelor turistice, pentru a stabili dacă agențiile s-au înțeles între ele

El a adăugat că a efectuat deja o vizită în Kuweit, în perioada 1-4 aprilie, unde a avut întâlniri cu oficiali ai Ministerului Petrolului și ai companiei de stat Kuweit Oil Company și a prezentat o ofertă integrată de servicii, incluzând studii geologice și de fezabilitate (Prospecțiuni SA), precum și livrări de echipamente petroliere, servicii de montaj și de mentenanță (Vulcan SA București și Uztel SA Ploiești).

"Acest consorțiu de firme românești are foarte mari șanse să obțină în Kuweit contracte de câteva zeci de milioane de dolari chiar în 2016”, afirmă Borza.

Anul trecut, Prospecțiuni SA și-a închis subsidiarele din Serbia, Tadjikistan, Mauritius și Singapore.

viewscnt
Afla mai multe despre
prospectiuni
prospectiuni sa
anaf
eximbank
ovidiu tender
dosarul carom