Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), controlat integral de stat prin Ministerul Economiei și aflat în insolvență, estimează că va fi nevoit să aducă din import pe cale maritimă, în următorii doi ani, circa 200.000 de tone de cărbune destinate alimentării termocentralei Mintia, motiv pentru care va trebui să aloce bani și pentru transportul cărbunelui pe calea ferată din portul Constanța până la Mintia.
În acest scop, CEH a scos la licitație un contract pe doi ani de prestări de servicii de transport cărbune de la stația CFR Agigea Nord, care deservește și portul Constanța, până la stația Mintia, beneficiar juridic fiind sucursala Electrocentrale Deva a Complexului.
Potrivit documentației de atribuire, se estimează că în fiecare dintre cei doi ani de valabilitate ai contractului vor fi transportate circa 100.000 de tone de cărbune, în total 200.000.
CITEȘTE ȘI Întârzierea la metroul Drumul Taberei începe să facă victime - Șefa Metrorex pleacăValoarea totală a contractului este estimată la 12,45 milioane lei.
În ultima perioadă, CEH este tot mai dependentă de materie primă din import, în condițiile în care producția proprie a minelor combinatului a scăzut semnificativ. În mai, la Mintia au ajuns cel puțin 2.000 de tone de cărbune adus din SUA, potrivit presei locale.
De asemenea, Complexul a importat cărbune din Indonezia, cu conținut scăzut de sulf.
CITEȘTE ȘI VIDEO Șeful Poliției Constanța - demis după ce turiștii s-au prins în horă la Mamaia, ignorând orice măsură de protecție. Acum sunt 86 de patrule zilnic pe litoralCEH și-a redus aproape la jumătate vânzările de electricitate în ultimii 3 ani, de la precedenta tentativă de intrare în insolvență, iar încasările din vânzări au ajuns să acopere doar puțin peste o treime din costurile companiei. Producția proprie de cărbune, folosit ca materie primă energetică, a scăzut de la o medie lunară de 61.376 tone în 2016 la doar 33.951 tone pe lună în 2019.
Planul de relansare a economiei, prezentat recent de Guvern, prevede finalizarea programului de reorgarnizare prin extragerea activelor energetice funcționale, conform OUG 60/2019, și formarea a două societăți. "Prima va conține Termocentrala Deva Mintia, ce va trece în proprietatea administrației locale din județul Hunedoara (CL Deva sau CJ Hunedoara), iar a doua va conține 4 mine de cărbune și Termocentrala Paroșeni, ce vor funcționa sub autoritatea Ministerului Economiei. De asemenea se va urmări trecerea unor unități de producere a energiei electrice de pe cărbune pe gaz natural", se menționează în document.