Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, a inclus printre obiectivele majore ale strategiei sale de investiții pentru perioada 2020-2025 producerea la Cernavodă a izotopului Cobalt 60, utilizat în radioterapia pentru tratarea cancerului, în cooperare cu Nordion Canada, cel mai mare furnizor global de profil, cu care SNN a semnat în acest sens un memorandum neangajant de înțelegere în vara anului trecut.
Intenția Nuclearelectrica pare a se fi consolidat între timp, compania având deja estimări privind termenele și costurile de implementare ale proiectului.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cobaltul 60 (Co-60) este un izotop gamma-radioactiv care se obține în mod eficient în reactoare nucleare, prin iradierea de bare conținând Co-59. Acest izotop radioactiv este larg utilizat în medicină pentru tratarea cancerului, sterilizarea unei game diversificate de instrumentație medicală, produse farmaceutice, cosmetice și alimentare. Izotopul este folosit și în tratarea anumitor materiale plastice sau a deșeurilor de canalizare.
"Producerea de Co-60 în reactoareale de la CNE Cernavodă poate reprezenta, pe lângă o oportunitate de afaceri, și o oportunitate de a aduce un plus de imagine industriei nucleare române; implicit, poate contribui la creșterea gradului de acceptare al populației în ceea ce privește producția de energie electrică în centrale nucleare. Mai mult, SNN are potențialul de a deveni un pion important în asigurarea furnizării de Co-60 în interiorul Uniunii Europene, putând aduce argumente suplimentare în procesul de susținere a proiectului de retehnologizare a Unității 1 în fața instituțiilor europene", afirmă Nuclearelectrica.
Faza 1 a proiectului este programată pentru anul acesta și include realizarea de studii preliminare și de prefezabilitate. Costul acestora este estimat la 250.000 dolari canadieni (CAD), studiile fiind finanțate și contractate de cei de la Nordion Canada.
"În Faza 1 se va realiza o estimare de cost pentru fazele ulterioare. Așadar costurile estimate oferite mai jos sunt oferite înainte ca Faza 1 să fie finalizată și trebuie tratate ca atare. Faza 2: studii de preinginerie/inginerie, fezabilitate (inclusiv aprobările corporative) și obținere aprobări CNCAN: 2021-2022. Cost estimat de 2.000.000 CAD. Se așteaptă ca finanțarea să fie împărțită între Nuclearelectrica, din fonduri proprii, și partenerii externi. În Faza 2 se rafinează estimarea de cost din Faza 1 și se stabilește valoarea proiectului ce va fi folosită la aprobarea acestuia. Faza 3: Proiectare și Implementarea proiectului: 2022-2027 (implementarea proiectului se poate face doar în timpul opririlor planificate). Cost estimat de 20-30 milioane CAD. Modelul de finanțare nu este încă stabilit, dar se întrevede necesitatea obținerii unor împrumuturi și/sau să se atragă fonduri", menționează cei de la SNN.
În prezent, la nivel global, există 22 de reactoare care produc Cobalt 60, dintre care 10 sunt CANDU, similare celor de la Cernavodă, și se află în Canada, Argentina și China. Tehnologia de producere a Co-60 a fost dezvoltată de Nordion și AECL Canada.