Investiție Green Deal: Romgaz vrea o fabrică de metanol care să capteze și reutilizeze CO2-ul emis

Investiție Green Deal: Romgaz vrea o fabrică de metanol care să capteze și reutilizeze CO2-ul emis
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 oct 2020

Fabrica proprie de metanol în care producătorul de gaze controlat de stat Romgaz se gândește de mai demult să investească ar putea fi dotată cu o instalație care să capteze dioxidul de carbon (CO2) generat, pentru ca acesta să poată fi reutilizat în procesul de producție, reducându-se astfel nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră al unității, în concordanță cu obiectivul Green Deal al Uniunii Europene și creându-se astfel posibilitatea de a se accesa fonduri UE nerambursabile din această direcție, se arată într-un document al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Strategia de dezvoltare 2020-2025 a Romgaz, aprobată în vară de acționari, prevede o investiție de 1,17 miliarde lei în construirea unei fabrici proprii de producere a metanolului. În mai, directorul general al Romgaz declara la Profit TV că proiectul fabricii ar urma să fie finanțat din resursele proprii ale companiei.

Romgaz deține deja un studiu de oportunitate privind intrarea pe piața românească a îngrășămintelor chimice, în care este analizată posibilitatea abordării acestei piețe prin punerea pe picioare a unui combinat chimic nou care să producă, printre altele, metanol. În urmă cu 2 ani, Romgaz lua în calcul inclusiv ideea de a prelua unul dintre combinatele de profil din grupul Interagro al lui Ioan Niculae. Romgaz este unul dintre cei mai mari creditori ai Interagro. 

FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție: OMV Petrom SA scoate la vânzare mai multe proprietăți de interes în București și în țară

Acum, Romgaz vrea să angajeze consultanți care să elaboreze o notă conceptuală și o temă de proiectare pentru construcția unei astfel de fabrici, pe baza cărora se vor întocmi ulterior studiul de prefezabilitate și cel de fezabilitate pentru proiect. Contractul de consultanță scos la licitație de Romgaz este estimat la valoarea de circa 428.000 lei, iar termenul-limită de depunere a ofertelor este 2 noiembrie.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

"(...) la elaborarea temei de proiectare consultantul va analiza mai multe locații, va analiza cele mai bune două tehnologii modulare de producere a metanolului, dimensionate în funcție de cererea de piață identificată în nota conceptuală (minim două capacități), va prevedea soluția de captare a CO2 din procesul de producție și de utilizare a acestuia pentru producerea de metanol în respectiva unitate de producție; (...) Se vor analiza posibilitățile tehnice și economice de realizare a unui proiect cu emisii minime de CO2, cu captarea și utilizarea acestuia ca materie primă în unitatea de producție de metanol ținând cont de costurile aferente, în concordanță cu legislația europeană în domeniu (de ex. EU Green Deal și EU Taxonomy etc) pentru realizarea unui proiect sustenabil", menționează sursa citată.

Romgaz așteaptă și o analiză a pieței locale și internaționale, în urma căreia să se estimeze dacă există cerere de metanol și în ce cantitate.

ULTIMA ORĂ Statele Unite dau Google în judecată pentru practici anticoncurențiale CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Statele Unite dau Google în judecată pentru practici anticoncurențiale

"Studiul va prezenta, în funcție de cererea de metanol identificată pe piață, o analiză a realizării unui obiectiv de investiție pentru cel puțin 2 capacități de producție, pe fiecare din cele două tehnologii identificate. Pentru fiecare variantă identificată, studiul va prezenta și o analiză calitativă și cantitativă. Analiza investiției într-o fabrică de metanol va cuprinde aspecte calitative (capacitate, instalație de fabricare, tehnologie, amplasament, utilități necesare, posibilități de stocare și transport, aspecte de mediu și necesar avize, legislație aplicabilă) și aspecte cantitative (consumuri specifice de materie primă și energie, surse de materie primă interne, costuri, venituri, indicatori financiari RIR, VAN, EBITDA, analize de senzitivitate) și costul de oportunitate pentru Romgaz vis-a-vis de modul de valorificare a gazelor naturale din producție proprie (inclusiv din perspectiva valorificării directe pe piață a gazelor din producția Romgaz față de valorificarea acestora la prețul pieței pentru producerea metanolului și valorificarea pe piață a acestuia), posibile modalități de finanțare ale investiției, inclusiv finanțare europeană nerambursabilă", se precizează în documentația de atribuire.

Consultanții vor mai trebui să analizeze din punct de vedere legal care sunt opțiunile de valorificare a gazelor din producția internă a Romgaz ca materie primă pentru producerea metanolului, respectiv la prețul de piață sau la prețul de cost.

Analiza piețelor locale și internaționale în scopul justificării necesității și a dimensionării obiectivului de investiții va include, printre altele, prețuri și prognoze de preț al metanolului, producători, capacități de producție existente vs. consum, importatori/exportatori, consumatori, precum și o descriere a celor mai relevanți actori din industrie, cum ar fi principalii producători de produse chimice care folosesc metanolul ca materie primă și a utilizatorilor de metanol în mixul de combustibil pentru transport, respectiv a aspectelor logistice.

Vor fi analizate și aspectele ce țin de resursele umane, cum ar fi calificările și pregătirea profesională necesare pentru forța de muncă de specialitate din domeniul îngrășămintelor chimice și al producerii metanolului. "În special pentru România se va analiza deficitul/disponibilitatea de forță de muncă calificată pentru această industrie. Se va elabora un necesar de personal (cantitativ și calitativ) dimensionat pe capacitatea de producție propusă", se mai spune în documentația de atribuire.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz fabrica metanol
romgaz ingrasaminte chimice
romgaz investitii
romgaz emisii co2
captare co2