Romgaz are în plan investiții de 15,69 miliarde lei , majoritatea în parteneriate pentru proiecte offshore

Romgaz are în plan investiții de 15,69 miliarde lei , majoritatea în parteneriate pentru proiecte offshore
scris 17 mai 2020

Compania de stat Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze din România, și-a planificat investiții de 15,69 miliarde lei până în 2025, cea mai mare parte în parteneriate privind proiecte offshore în Marea Neagră.

Strategia de dezvoltare 2020-2025 urmează să fie supusă aprobării în Adunarea Generală a Acționarilor din 15 iunie.

”Direcțiile prioritare de investiții ale Romgaz sunt orientate spre: continuarea lucrărilor de cercetare geologică prin noi foraje și prospecțiuni geologice pentru descoperirea de noi rezerve de gaze naturale; dezvoltarea potențialului de producție prin asigurarea de noi capacități pe structurile existente; îmbunătățirea performanțelor instalațiilor și echipamentelor aflate în dotare și creșterea siguranței în exploatare; identificarea unor noi oportuități de creștere și diversificare”, arată documentul consultat de News.ro.

Astfel, defalcat pe categorii, din suma totală de 15,69 miliarde lei, cea mai mare parte, 5,47 miliarde lei, va fi direcționată spre ”asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) și producere/stocare energie electrică”.

Reguli la locul de muncă: Culoare speciale de circulație, termometrizare și măști obligatorii CITEȘTE ȘI Reguli la locul de muncă: Culoare speciale de circulație, termometrizare și măști obligatorii

Alte 5,38 miliarde lei vor fi investite în producția de gaze naturale, prin lucrări de foraj sonde explorare și exploatare, instalații tehnologice de suprafață la sondele rămase pe gaze, conductele colectoare de gaze, precum și în stații de uscare gaze naturale și stații de comprimare gaze naturale, dar și în modernizări și reparații la sondele de exploatare și la echipamente și utilaje și în dezvoltarea infrastructurii de utilități.

În producția de energie electrică compania vrea să investească 3,66 miliarde lei, în centralele electrice de la Iernut și Mintia, dar și în surse regenerabile de energie.

De asemenea, în partea de petrochimie, compania va investi 1,17 miliarde lei, în producția de metanol prin realizarea unei fabrici proprii de producere a metanolului.

În ceea ce privește structura surselor de finanțare, 49% sunt surse proprii, 44% sunt surse atrase, iar 7% fonduri europene.

”Elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul business as usual, neținând cont de situația curentă a pandemiei de Covid-19 și se impune revizuirea informațiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un gradde certitudine mai ridicat”, se precizează în strategia de investiții.

Reprezentanții companiei spun că ”este de așteptat ca accesul la finanțare să fie mult diminuat, luând în considerare volatilitatea piețelor financiare, cu costuri mult mai mari, dat fiind impactul pandemiei asupra principalilor indicatori macro-economici naționali, respectiv o contracție a PIB-ului coroborată cu o creștere a deficitului de cont curent și a datoriei publice”.

Romgaz a înregistrat în primul trimestru un profit net de 571,9 milioane lei, mai mare cu 5,5% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce producția de gaze a scăzut cu 4,7%, la 1,362 miliarde metri cubi.

Afacerile s-au ridicat la 1,43 miliarde lei în primele trei luni, în scădere cu 16,51%.

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacționare pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român cu o participație de 70%. În 2013 Romgaz și-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător și furnizor de energie electrică.

Romgaz are o capitalizare de 11,31 miliarde lei și este controlată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
investitii