Iohannis, la COP28: România va construi primul reactor nuclear modular mic alături de SUA

Iohannis, la COP28: România va construi primul reactor nuclear modular mic alături de SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 dec 2023

Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă, la Conferința Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28) din Dubai, că strategiile României privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară, pentru o Românie cu zero emisii nete, subliniind că facilitățile energetice nucleare funcționează în țara noastră de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate și siguranță, motiv pentru care poate spune că ”avem o experiență națională consistentă în acest domeniu”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă și să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici”, a afirmat președintele, subliniind că România își propune,să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forței de muncă și un hub pentru lanțurile de aprovizionare aferente energiei nucleare, relatează News.ro.

VIDEO Ucrainenii au aruncat în aer un tren în cel mai lung tunel din Rusia CITEȘTE ȘI VIDEO Ucrainenii au aruncat în aer un tren în cel mai lung tunel din Rusia

”Efectele negative ale schimbărilor climatice nu pot fi negate. Trebuie să accelerăm acțiunile noastre de atenuare a schimbărilor climatice și, în special, să decarbonizăm rapid sistemele noastre energetice. Acesta este motivul pentru care sunt încântat să fiu prezent la acest eveniment alături de lideri guvernamentali și din industrie care își propun să livreze în raport cu obiectivul de zero emisii nete la nivel global până în 2050, inclusiv prin utilizarea energiei nucleare.

În ceea ce privește România, strategiile noastre privind schimbările climatice și energia prevăd un mix energetic bazat pe surse regenerabile și energie nucleară pentru o Românie cu zero emisii nete. Facilitățile energetice nucleare funcționează în România de aproape trei decenii la standarde înalte de productivitate și siguranță, așa că pot spune că avem o experiență națională consistentă în acest domeniu”, a afirmat Iohannis.

O româncă preia postul de CEO Vodafone în Cehia CITEȘTE ȘI O româncă preia postul de CEO Vodafone în Cehia

El a subliniat însă că trebuie făcut mai mult  la nivel național și global, argumentând că analizele Agenției pentru Energie Nucleară a OCDE arată că, la nivel global, capacitatea instalată de energie nucleară trebuie să se tripleze până în 2050 pentru ca lumea să ajungă la zero emisii nete globale până atunci.

”În acest context, România consideră energia nucleară ca fiind o sursă stabilă de energie, care contribuie la securitatea energetică și la decarbonizare. Mergând mai departe, ne angajăm să finalizăm două noi unități CANDU la Centrala noastră de la Cernavodă și să construim și să implementăm SMR-uri, reactoare modulare mici, așa cum a arătat și John Kerry, în România. Referitor la acest lucru, este o nouă tehnologie la care lucrăm împreună cu prietenii noștri din Statele Unite și se pare că vom construi primul reactor modular mic civil bazat pe tehnologia despre care am vorbit”, a anunțat președintele.

Tranzacția Adobe - Figma poate afecta inovația în zona de software pentru design. Autoritățile europene se ridică împotrivă CITEȘTE ȘI Tranzacția Adobe - Figma poate afecta inovația în zona de software pentru design. Autoritățile europene se ridică împotrivă

Klaus Iohannis a precizat că, în dezvoltarea programului său național de energie nucleară, România se ghidează după un set esențial de principii și priorități.

”Ne angajăm să asigurăm siguranța pentru public și pentru mediu, precum și neproliferarea. Mai mult decât atât, România își propune, de asemenea, să devină un lider regional în operațiunile și implementarea energiei nucleare, un centru de formare a forței de muncă și un hub pentru lanțurile de aprovizionare aferente energiei nucleare. Schimbările climatice reprezintă o provocare globală care, evident, necesită acțiune la nivel global. Numai prin acțiune coordonată și ambiție sporită le putem aborda în mod eficient”, a conchis Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis participă, începînd de sâmbătă, la cea de-a 28-a Conferință a Statelor parte la Convenția Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP28), care are loc în Dubai, Emiratele Arabe Unite. Șeful statului va susține mai multe alocuțiuni la acest eveniment, care se va încheiea luni, 4 decembrie, urmând să susțină necesitatea implementării de urgență a angajamentelor deja asumate cu privire la combaterea schimbărilor climatice.

viewscnt
Afla mai multe despre
iohannis cop 28
romania energie nucleara
romania reactoare modulare mici
romania nuscale