Iohannis: Susțin plafonarea prețurilor la energie în această iarnă

Iohannis: Susțin plafonarea prețurilor la energie în această iarnă

Sursă foto: captură YouTube Administrația Prezidențială

scris 7 oct 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după o vizită la centrala nucleară Cernavodă, că este de acord cu plafonarea prețurilor la energie în această iarnă, măsură despre care premierul Florin Cîțu a anunțat luni că este susținută de către PNL și va putea fi luată de către un Guvern cu puteri depline.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Președintele a fost întrebat de jurnaliști cum explică faptul că, în urmă cu o săptămână, premierul spunea că exclude orice plafonare a prețurilor la energie, iar acum spune că vrea o astfel de plafonare.

Arafat, întrebat dacă este normal ca în restaurante cu angajați nevaccinați clienților să li se ceară certificatele verzi: Nu, nu este normal CITEȘTE ȘI Arafat, întrebat dacă este normal ca în restaurante cu angajați nevaccinați clienților să li se ceară certificatele verzi: Nu, nu este normal

"Nu cred că e o monedă de schimb. Cred că e o schimbare de atitudine față de fluctuația pieței. Nu se aștepta nimeni să crească atâta prețurile la gaze, cum nu se aștepta nimeni să crească prețurile la energie așa de mult. Am purtat o discuție lungă cu doamna Von der Leyen la vizita de la București și am discutat pe această speță la Summitul din Slovenia de la care m-am întors aseară. Am reușit împreună cu alții care sunt la fel de preocupați să punem această problemă în centrul preocupărilor Comisiei Europene, care a primit temă să pregătească un set de măsuri. Dar până atunci miniștrii Energiei vor discuta cu Comisia Europeană cele mai bune măsuri. Cum trebuie discutate la nivel european, nu vom putea să luăm măsuri foarte repede. De aceea, una din măsurile posibile ar fi plafonarea, o măsură care poate să ne treacă prin iarnă. Nu vom putea să luăm măsuri la nivel european foarte repede, de aceea luăm în calcul plafonarea rapidă, e nevoie de măsuri rapide pentru a nu lăsa o explozie generalizată de prețuri. Da, sunt de acord cu plafonarea prețurilor în această iarnă", a răspuns Iohannis.

Ministrul de Interne explică Ordinul privind obligativitatea purtării măstii în aer liber: Dacă mergi singur pe stradă nu trebuie să porți mască. Poți mânca un covrig, fără mască? Categoric da, dacă ești singur și nu sunt și alți oameni în jur CITEȘTE ȘI Ministrul de Interne explică Ordinul privind obligativitatea purtării măstii în aer liber: Dacă mergi singur pe stradă nu trebuie să porți mască. Poți mânca un covrig, fără mască? Categoric da, dacă ești singur și nu sunt și alți oameni în jur

El a atras atenția autorităților cu atribuții în domeniu că sunt necesare soluții durabile la problema creșterii prețurilor la energie, astfel încât să nu creeze probleme mai costisitoare și mai serioase.

”Din păcate, în această perioadă ne confruntăm, alături de celelalte state ale Uniunii Europene, cu o creștere accelerată a prețurilor energiei. De altfel, această problemă urmează să fie discutată la nivelul Consiliului European la care voi participa la sfârșitul acestei luni. Vă spun de pe-acum că voi solicita o intervenție coordonată, convergentă, la nivelul Uniunii, pentru adoptarea de măsuri active, întrucât scumpirea energiei va fi resimțită de toate economiile europene, cu implicații profunde pentru nivelul de trai al cetățenilor noștri. O astfel de problemă comună nu poate fi gestionată bine decât prin soluții comune. În contextul acestei crize, pentru România este foarte importantă Legea consumatorului vulnerabil, pe care am promulgat-o recent, o lege care oferă un mecanism stabil, predictibil, de protecție a segmentelor de consumatori expuse la fenomenul de sărăcie energetică. Totodată, Ordonanța de urgență privind compensarea facturilor clienților casnici este binevenită, pentru a oferi românilor un orizont de liniște și siguranță pentru sezonul rece. Sunt însă necesare, în continuare, măsuri eficiente care să protejeze și economia, întreprinderile mici și mijlocii, firmele din industrie și companiile mari, a căror competitivitate este puternic afectată prin scumpirea produselor energetice. Soluțiile aflate în acest moment pe masa deciziilor trebuie să fie corect fundamentate și echilibrate, astfel încât situația actuală din energie să nu devină o povară insurmontabilă pentru diverse categorii sociale, pentru firmele din industrie sau pentru economie, în general. În acest sens, atrag atenția autorităților cu atribuții în domeniu că sunt în continuare necesare soluții cu caracter durabil, care să abordeze problema creșterii prețurilor pe termen lung, pentru a nu genera alte probleme mai serioase sau mai costisitoare”, 

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret energie gaze
scumpire energie gaze