INFOGRAFIC Cutremur și pe piața europeană de electricitate: prețuri de peste 300 euro/MWh. Energia din România, printre cele mai ieftine. România a devenit exportator net de electricitate

INFOGRAFIC Cutremur și pe piața europeană de electricitate: prețuri de peste 300 euro/MWh. Energia din România, printre cele mai ieftine. România a devenit exportator net de electricitate

Prețurile pentru ziua următoare din întreaga Europă (sursa: Energylive)

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 oct 2021

Nu numai piața europeană a gazelor a avut miercuri o zi infernală, ci și cea a energiei electrice. Prețul pentru ziua următoare (PZU) din întreaga Europă fost unul extrem de ridicat, de peste 300 euro/MWh în majoritatea statelor din Europa occidentală. Numai pe piețele Polonia, România și Bulgaria au fost prețuri care s-au situat sub 200 de euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas și Federatia Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Prețurile spot din Europa Centrală și din cea occidentală, inclusiv cele din Germania, Franța, Olanda, Austria sau Belgia, s-au majorat cu peste 65% față de prețul de închidere al zilei de marți.

În România, prețul a fost de 187,89 euro/MWh, cel de-al treilea cel mai redus preț din Europa, după cel din Polonia (141,39 euro/MWh) și cel din Bulgaria (184,71 euro/MWh).

UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes CITEȘTE ȘI UTILBEN, povestea unei afaceri de familie care a devenit o companie de succes

Explicația constă în faptul că se anunță o vreme în care va bate vântul, producția de energie eoliană fiind miercuri seară de aproximativ 1400 MW (care acoperea 17,55% din consumul intern). Începând cu ora 16 a zilei de miercuri, România a devenit exportator net de electricitate, iar joi se anunță o intensitate a vântului și mai ridicată.

Cel mai înalt preț pentru energia cu livrare în ziua de joi a fost înregistrat în Serbia (327 euro/MWh), urmat de cel din Italia (307,72 euro/MWh).

Deficitul de benzină din Marea Britanie: cum a început totul CITEȘTE ȘI Deficitul de benzină din Marea Britanie: cum a început totul

În Germania, Austria, Olanda și Belgia, prețul PZU s-a situat între 301 și 302 euro/MWh, iar în Franța de 298 euro/MWh.

Decizia oficialilor europeni de a forța tranziția către emisii zero și creșterea cererii de energie în urma injectării cu steroizi monetari a economiilor carantinate în vederea impulsionării creșterii economice au condus la o explozie a prețurilor atât pe piața gazelor, cât și a celei de electricitate.

Criza de carburanți din Marea Britanie: Guvernul pune soldați la volanul camioanelor-cisternă CITEȘTE ȘI Criza de carburanți din Marea Britanie: Guvernul pune soldați la volanul camioanelor-cisternă

În plus, cele două piețe sunt interconectate, o cincime din producția de energie electrică a blocului comunitar provenind din centrale pe gaze.

Miercuri, în urma anunțului oficialităților europene că intenționează să modifice modul de tranzacționare a certificatelor de carbon, acestea s-au depreciat cu 6,74%, de la un nivel de 64,28 euro pe tonă la unul de 59,95 euro/tonă.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
energie
europa
co2
certificate