Irakul se așteaptă la un acord pentru reluarea producției de petrol în Kurdistanul semiautonom

Irakul se așteaptă la un acord pentru reluarea producției de petrol în Kurdistanul semiautonom
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Ministrul petrolului irakian Hayan Abdel-Ghani se așteaptă să ajungă la un acord cu Guvernul Regional din Kurdistan și companiile petroliere străine pentru a relua producția de petrol din câmpurile petroliere din regiunea kurdă în termen de trei zile, a spus el duminică, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Abdel-Ghani a declarat în timpul unei vizite la Erbil, capitala Kurdistanului semiautonom al Irakului, că Irakul a ajuns la ”o înțelegere” cu Turcia în legătură cu reluarea exporturilor de petrol din nord prin conducta Irak-Turcia, scrie News.ro.

Grecii de la PPC, proaspăt proprietari pe businessul Enel România, și-au majorat profitul în primele 9 luni CITEȘTE ȘI Grecii de la PPC, proaspăt proprietari pe businessul Enel România, și-au majorat profitul în primele 9 luni

Turcia a oprit exporturi nordice prin conducta Irak-Turcia, de 450.000 de barili pe zi (bpd), din 25 martie, după o hotărâre de arbitraj a Camerei Internaționale de Comerț (ICC).

ICC a ordonat Ankarei să plătească Bagdadului daune de aproximativ 1,5 miliarde de dolari pentru exporturile neautorizate ale KRG din perioada 2014 și 2018.

Abdel-Ghani și înalți oficiali federali ai petrolului au început duminică întâlniri cu Ministerul Resurselor Naturale al KRG și înalți oficiali kurzi din domeniul energiei, pentru a discuta chestiunea.

”Scopul acestei întâlniri este de a rezolva toate problemele, pentru a facilita reluarea producției și exporturilor de petrol. Primul pas este să ajungem la un acord cu regiunea și companiile privind ajustarea contractelor existente pentru a fi în concordanță cu constituția Irakului. Am putea ajunge la un acord în trei zile”, a declarat Abdel-Ghani reporterilor, la Erbil.

DOCUMENT Noile prognoze economice ale Guvernului. Curs de 5 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noile prognoze economice ale Guvernului. Curs de 5 lei pentru un euro

Oficiali petrolieri guvernamentali irakieni s-au întâlnit miercuri cu reprezentanții Asociației Industriei Petrolului din Kurdistan (APIKUR) pentru a discuta despre reluarea fluxurilor către Turcia.

Membrii APIKUR includ companii internaționale de petrol și gaze care au un interes direct sau indirect în contractele de petrol sau gaze din amonte din regiunea Kurdistan a Irakului, dintre care multe au fost nevoite să oprească producția din cauza închiderii conductei.

viewscnt
Afla mai multe despre
kurdistan
irak
petrol