Iranul anunță că a ”depășit” pragul îmbogățirii uraniului, la nivelul de 4,5%

Iranul anunță că a ”depășit” pragul îmbogățirii uraniului, la nivelul de 4,5%
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2019

Iranul a anunțat luni că produce uraniu îmbogățit la un nivel de cel puțin 4,5% - interzis de Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”În această (luni) dimineața, gradul purității uraniului (îmbogățit) produs (de Iran) a atins 4,5%”, scrie agenția semioficială Isna, citându-l pe un purtător de cuvânt al Organizției Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Behrouz Kamalvandi.

”Iranul a depșit pragul de 4,5% a îmbogățirii uraniului”, a declarat Kamalvandi, citat tot de Isna, scrie News.ro.

Prețuri record la electricitate pe piața spot. România a devenit importator de electricitate ca urmare a reducerii producției de energie hidro CITEȘTE ȘI Prețuri record la electricitate pe piața spot. România a devenit importator de electricitate ca urmare a reducerii producției de energie hidro

”Acest grad de puritate este perfect suficientă pentru nevoile țării de combustibil de centrală nucleară”, a apreciat el, citat de aceași sursă.

Teheranul a anunțat duminică faptul că a început să îmbogățească uraniu la un nivel ce depășește limita de 3,67%, impusă prin acordul nuclear internațional din 2015.

Potrivit lui Ali Akbar Vélayati, un consilier al liderului suprem iranian Ali Khamenei, nevoile țării privind ”activitățile (sale nucleare) pașnice” - adică alimentarea cu combustibil a singurei sale centrale electrice atomice care corespunde uraniului îmbogățit la nivelul de 5%.

Acest nivel rămâne departe de cel de 90% necesar în vederea producerii unei bombe atomice.

Iranul urmează să continue să-și reducă angajamentele pe care și le-a asumat prin acest pact, încheiat cu marile puteri, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018, după care au reimpus sancțiuni economice dure care sufocă economia iraniană

Potrivit reuters, purtătorul de cuvânt al OIEA a dat asigurări că europenii - Franța, Marea Britanie și Germania - urmează să ia rapid măsuri în favoarea Iranului, întrucât, altfel, Teheranul va continua să-și reducă angajamentele pe care și le-a asumat în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
uraniu