Italia ar putea mări taxele pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor energiei

Italia ar putea mări taxele pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor energiei
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 ian 2022

Italia ar putea mări taxele pentru companiile energetice care au beneficiat de creșterea prețurilor energiei, a declarat ministrul italian al industriei, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Europa se confruntă cu creșteri ale prețului energiei din cauza cererii puternice, a temerilor legate de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia și a nivelurilor scăzute ale stocurilor de gaze, ceea ce provoacă o creștere vertiginoasă a facturilor consumatorilor, scrie News.ro.

Guvernele din Europa analizeză cum să atenueze creșterea prețurilor pentru a ajuta familiile și industria.

EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii: Posturile de conducere, împărțite între PSD și PNL. Vor angaja 400 de persoane. Din 2 direcții ale Vămii se fac 7 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Reorganizarea Vămii: Posturile de conducere, împărțite între PSD și PNL. Vor angaja 400 de persoane. Din 2 direcții ale Vămii se fac 7

”Cred că guvernul va merge în această direcție. Profiturile suplimentare trebuie să contribuie într-un fel la impozitarea generală pentru a permite luarea de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin înstăriți”, a spus Giancarlo Giorgetti, când a fost întrebat dacă Roma va majora impozitul pe profit pentru astfel de companii, așa cum a făcut în 2008, când a avut loc o creștere a prețului petrolului. 

Giorgetti a făcut declarația la o conferință de presă convocată de partidul Liga pe tema prețurilor energieu.

Giorgetti este membru al partidului de extremă-dreapta Liga, care este un membru cheie al guvernului de coaliție al lui Mario Draghi.

Liderul Liga, Matteo Salvini, care și-a reiterat sprijinul pentru reintroducerea energiei nucleare, i-a cerut celei mai mari companii de utilități din Italia, Enel, să facă mai mult pentru a ajuta în problema facturilor pentru energie.

”Sperăm că Enel simte responsabilitatea socială de a realiza că obțin marje nebunești... ar trebui să pună o mână pe inimă și să redea o parte din profit familiilor și companiilor”, a spus el la aceeași conferință de presă.

Enel a declarat miercuri că a vândut la termen energia pe care o producea, ceea ce înseamnă că prețurile pe care clienții săi le plătesc acum se bazează pe costul energiei stabilit cu cel puțin 12 luni în urmă.

”Compania cu siguranță nu realizează profituri suplimentare din criza energetică actuală”, a spus un purtător de cuvânt al Enel, adăugând că creșterea prețurilor la gaze a afectat negativ companii precum Enel, care au cumpărat gaze pentru a produce energie.

Enel este una dintre cele mai mari companii de energie verde din lume.

Ministrul Mediului: Dacă la țară am încălzi electric o casă de 100 de metri pătrați, ar costa curentul cât nu face casa. Ce urmează CITEȘTE ȘI Ministrul Mediului: Dacă la țară am încălzi electric o casă de 100 de metri pătrați, ar costa curentul cât nu face casa. Ce urmează

Premierul Draghi a spus luni că furnizorii care au beneficiat de creșterea prețurilor ar trebui să împartă profiturile cu societatea.

Salvini l-a îndemnat pe Draghi să pregătească un pachet suplimentar de împrumuturi pentru a reduce facturile la energie și pentru a ajuta companiile a căror activitate este afectată de o creștere a infecțiilor cu coronavirus.

”I-am cerut lui Draghi să facă un efort extraordinar pentru a sprijini afacerile și a le ajuta să facă față costului energiei”, a spus Salvini.

În observațiile făcute la începutul acestei săptămâni, Salvini a cerut o creștere a deficitului bugetar în valoare de cel puțin 30 de miliarde de euro (34,08 miliarde de dolari).

Roma a cheltuit deja peste 8 miliarde de euro, in iulie, pentru a reduce creșterile facturilor la energie.

Spania a declarat în octombrie anul trecut că prețurile mai mari ale energiei aduc beneficii inechitabile companiilor energetice și a propus o recuperare a profiturilor, dar a revenit ulterior la unele dintre măsuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
energie