Italia va supraimpozita profiturile companiilor energetice

Italia va supraimpozita profiturile companiilor energetice

Sursa: World Economic Forum - Flickr: Mario Draghi - World Economic Forum Annual Meeting 2012, CC BY-SA 2.0

Profit.ro
Profit.ro
scris 19 mar 2022

Italia a anunțat vineri că va impozita profiturile suplimentare realizate de companiile din domeniul energetic datorită creșterii prețurilor din cauza războiului din Ucraina, cu scopul de a reduce costurile pentru familii și întreprinderi, notează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Să taxăm o parte din profiturile extraordinare pe care producătorii le obțin datorită creșterii costului materiilor prime și să redistribuim acești bani întreprinderilor și familiilor care se află în mare dificultate", a declarat premierul italian Mario Draghi într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

Ministrul italian al economiei și finanțelor, Daniele Franco, a precizat că impozitul ar urma să fie de 10% din profiturile suplimentare realizate, fără a oferi mai multe detalii deocamdată.

O sursă guvernamentală a declarat pentru AFP că impozitul va fi pe profiturile suplimentare realizate în ultimele șase luni, comparându-le cu profiturile din aceeași perioadă a anului trecut.

Banii strânși vor ajuta la finanțarea unui pachet de măsuri de 4,4 miliarde de euro pentru a atenua creșterea prețurilor la energie, a explicat Mario Draghi, adăugându-se celor 16 miliarde de euro deja cheltuite în această direcție în ultimele șase luni.

Măsurile de ajutor vor fi finanțate și din veniturile fiscale suplimentare generate de creșterea prețurilor la energie și nu vor necesita noi împrumuturi, potrivit sursei guvernamentale.

Țările europene caută să pună în aplicare noi strategii pentru a reduce costul prețurilor energiei, care erau deja ridicate și au crescut vertiginos de când Rusia a invadat Ucraina.

Printre noile măsuri decise de Italia în această perioadă de "volatilitate ridicată", potrivit premierului Draghi, se numără o scădere a taxelor pe carburanți pentru a reduce prețurile la pompă cu 25 de eurocenți pe litru timp de o lună.

Guvernul va îngheța, de asemenea, facturile la energie, la prețurile din vara trecută, pentru încă 1,2 milioane de gospodării, ridicând numărul gospodăriilor vizate la 5,2 milioane, potrivit AFP.

viewscnt
Afla mai multe despre
italia
impozitare
energie
subventii