Linde și Praxair, ambele cu afaceri și în România, au agreat detaliile acordului de fuziune, care ar crea cel mai mare jucător pe piața mondială a gazelor industriale

Linde și Praxair, ambele cu afaceri și în România, au agreat detaliile acordului de fuziune, care ar crea cel mai mare jucător pe piața mondială a gazelor industriale

Foto: Linde Group

Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 mai 2017

Linde, al doilea mare furnizor de gaze industrial din lume, și rivalul american Praxiar, numărul trei mondial, au agreat, în principiu, detaliile acordului de fuziune în valoare de peste 65 miliarde de euro anunțat la finele anului trecut, care ar crea cel mai mare jucător de pe piața de profil, cu venituri anuale de circa 30 miliarde de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul trebuie aprobat de Consiliul Director al Praxair și de conducerea executivă a Linde.

Grupul german Linde a precizat că semnarea înțelegerii nu reprezintă o garanție că fuziunea se va și concretiza, scrie Reuters.

Linde și Praxair, ambele cu afaceri și în România, au semnat, în decembrie 2016, un acord neangajant în vederea fuziunii. O tentativă anterioară de a uni operațiunile celor două companii a eșuat în septembrie, din cauza neînțelegerilor privind conducerea grupului rezultat.

OMV a activat clauza de prelungire cu doi ani a contractului actualului CEO Rainer Seele CITEȘTE ȘI OMV a activat clauza de prelungire cu doi ani a contractului actualului CEO Rainer Seele

Sindicaliștii Linde se opun fuziunii, de teamă că își vor pierde din influență odată cu mutarea sediului social al grupului nou creat în afara Germaniei, cel mai probabil în Irlanda.

Publicația germană WirtschaftsWoche a scris miercuri, citând surse apropiate situației, că fuziunea va fi votată săptămâna viitoare în Consiliul Director al Linde.

Potrivit termenilor acordului neangajant, holdingul rezultat în urma fuziunii va opera sub marca Linde, va fi deținut în proporții egale de cele două companii și va fi condus de șeful Praxair, Steve Angel. Companiile estimează că fuziunea va duce la economii anuale de circa 1 miliard de dolari.

Linde și Praxair au decis să discute o potențială fuziune după ce competitorul francez Air Liquide a preluat compania americană Airgas în schimbul a 13,4 miliarde de dolari, tranzacție finalizată în mai anul trecut, în urma căreia Air Liquide a urcat pe pe prima poziție în ierarhia producătorilor de gaze industriale.

Surpriză la examenul pentru postul de director IPO la Hidroelectrica: nume mari din piața de capital respinse, inclusiv foști șefi ai Bursei CITEȘTE ȘI Surpriză la examenul pentru postul de director IPO la Hidroelectrica: nume mari din piața de capital respinse, inclusiv foști șefi ai Bursei

Parafarea acordului ar crea cel mai mare grup de gaze industriale din lume, cu o valoare de piață de peste 65 miliarde de dolari și venituri anuale pro forma înaintea unor posibile cesiuni de active de aproximativ 30 miliarde de dolari. Spre comparație, Air Liquide estima venituri anuale de circa 22 miliarde de dolari în urma achiziției Airgas.

Linde are aproximativ 65.000 de angajați în peste 100 de țări și venituri de aproape 18 miliarde euro în 2015. Pe piața românească, grupul german este prezent prin intermediul Linde Gaz România. Subsidiara locală, lider la nivel național pe segmentul gazelor industriale, a raportat o cifră de afaceri record de 531,6 milioane de lei (circa 118 de milioane de euro) în 2015.

Luna trecută, Linde Gaz România a anunțat că a preluat firmele Rodmir Expert și ITO Industries International, furnizori de gaze pentru clienți din retail.

Praxair are operațiuni în 50 de țări, în România fiind prezent prin compania SIAD, la care deține o participație minoritară. Grupul a raportat vânzări de 11 miliarde de dolari în 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
linde
praxair
acord
fuziune