Litigiu între companii ale Ministerului Energiei: Hidroelectrica își cere în instanță banii pe proiectul-mamut Tarnița

Litigiu între companii ale Ministerului Energiei: Hidroelectrica își cere în instanță banii pe proiectul-mamut Tarnița
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 ian 2024

În timp ce Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a reluat licitația de achiziție a unui nou studiu de fezabilitate pentru proiectul-mamut al construirii hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată în 2020, vechiul studiu a devenit obiect de litigiu între companii de stat, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Fosta companie dedicată proiectului, Hidro Tarnița SA, la care acționari sunt SAPE (cu 99,358% din capital) și Complexul Energetic Hunedoara (0,642%), ambele deținute de Ministerul Energiei, a intrat în faliment în noiembrie anul trecut, după cum a relatat Profit.ro.

China anunță cea mai mare reducere a rezervelor bancare din 2021 încoace CITEȘTE ȘI China anunță cea mai mare reducere a rezervelor bancare din 2021 încoace

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, la care tot Ministerul Energiei este acționar majoritar, a vrut să se înscrise la masa credală a societății falimentare cu o creanță de 4,46 milioane lei.

Suma reprezintă prețul cu care Hidro Tarnița a cumpărat în 2014 de la Hidroelectrica vechea documentație a proiectului hidrocentralei de acumulare prin pompaj, inclusiv studiul vechi de fezabilitate (circa 2,45 milioane lei), plus dobânzi și penalități acumulate între timp. Hidroelectrica deține hotărâre judecătorească de executare silită a Hidro Tarnița încă din 2017.

Scădere a profitului Tesla. „Mulți s-au îndoit de viabilitatea mașinilor electrice, dar în 2023 cea mai vândută mașină de pe planetă a fost electrică” CITEȘTE ȘI Scădere a profitului Tesla. „Mulți s-au îndoit de viabilitatea mașinilor electrice, dar în 2023 cea mai vândută mașină de pe planetă a fost electrică”

La procesul de executare silită din 2017, Hidro Tarnița a arătat că Hidroelectrica i-ar fi predat un studiu de fezabilitate incomplet, refuzând să-i dea aviz de folosire a resursei de apă din lacul de acumulare existent Tarnița, din ″teama de pătrunderea pe piață a unui nou concurent și dorința păstrării unui monopol în continuare″. Argumentul i-a fost respins de judecător.

De curând, lichidatorul judiciar al Hidro Tarnița a refuzat să înscrie datoria către Hidroelectrica în tabelul preliminar de creanțe, cu argumentul că ″s-a stins dreptul material la acțiune ca urmare a intervenirii prescripției extinctive″.

ULTIMA ORĂ VIDEO „Mama tuturor încălcărilor” - miliarde de conturi afectate pe site-uri populare, precum LinkedIn, Snapchat, Venmo, Adobe și X CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO „Mama tuturor încălcărilor” - miliarde de conturi afectate pe site-uri populare, precum LinkedIn, Snapchat, Venmo, Adobe și X

Acum, Hidroelectrica a dat în judecată Hidro Tarnița și a solicitat instanței să oblige lichidatorul judiciar să-i înscrie creanța de 4,46 milioane lei în tabel. Producătorul de energie hidro spune că, potrivit Codului de Procedură Civilă, prescripția a fost întreruptă în 2017, ca urmare a constituirii dosarului de executare silită și a actelor propriu-zise de executare îndeplinite în cadrul acestuia.

Primul termen de judecată a fost stabilit pentru ultima parte a lunii martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidro tarnița
hidrocentrala de acumulare prin pompaj tarnița
hidroelectrica tarnița