În timp ce Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a reluat licitația de achiziție a unui nou studiu de fezabilitate pentru proiectul-mamut al construirii hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1.000 MW de la Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată în 2020, vechiul studiu a devenit obiect de litigiu între companii de stat, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Fosta companie dedicată proiectului, Hidro Tarnița SA, la care acționari sunt SAPE (cu 99,358% din capital) și Complexul Energetic Hunedoara (0,642%), ambele deținute de Ministerul Energiei, a intrat în faliment în noiembrie anul trecut, după cum a relatat Profit.ro.

21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, la care tot Ministerul Energiei este acționar majoritar, a vrut să se înscrise la masa credală a societății falimentare cu o creanță de 4,46 milioane lei.
Suma reprezintă prețul cu care Hidro Tarnița a cumpărat în 2014 de la Hidroelectrica vechea documentație a proiectului hidrocentralei de acumulare prin pompaj, inclusiv studiul vechi de fezabilitate (circa 2,45 milioane lei), plus dobânzi și penalități acumulate între timp. Hidroelectrica deține hotărâre judecătorească de executare silită a Hidro Tarnița încă din 2017.

La procesul de executare silită din 2017, Hidro Tarnița a arătat că Hidroelectrica i-ar fi predat un studiu de fezabilitate incomplet, refuzând să-i dea aviz de folosire a resursei de apă din lacul de acumulare existent Tarnița, din ″teama de pătrunderea pe piață a unui nou concurent și dorința păstrării unui monopol în continuare″. Argumentul i-a fost respins de judecător.
De curând, lichidatorul judiciar al Hidro Tarnița a refuzat să înscrie datoria către Hidroelectrica în tabelul preliminar de creanțe, cu argumentul că ″s-a stins dreptul material la acțiune ca urmare a intervenirii prescripției extinctive″.

Acum, Hidroelectrica a dat în judecată Hidro Tarnița și a solicitat instanței să oblige lichidatorul judiciar să-i înscrie creanța de 4,46 milioane lei în tabel. Producătorul de energie hidro spune că, potrivit Codului de Procedură Civilă, prescripția a fost întreruptă în 2017, ca urmare a constituirii dosarului de executare silită și a actelor propriu-zise de executare îndeplinite în cadrul acestuia.
Primul termen de judecată a fost stabilit pentru ultima parte a lunii martie.