Lucrările la gazoductul TAP, destinat să reducă dependența Europei de gazele din Rusia, încep în mai

Lucrările la gazoductul TAP, destinat să reducă dependența Europei de gazele din Rusia, încep în mai
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2016

Lucrările de construcție la gazoductul Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP). destinat să reducă dependența Europei de gazele naturale din Rusia, sunt planificate să înceapă în luna mai, a anunțat, pentru postul ANS TV, președintele companiei energetice azere Socar, Rovnag Abdullayev, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Construcția trebuia începută în martie, dar a fost amânată la cererea Guvernului Greciei, a adăugat Abdullayev.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat undă verde regimului fiscal specific de care va beneficia. timp de 25 de ani. consorțiul Transadriatic (TAP), printr-un acord încheiat cu Grecia pentru construcția gazoductului care va transporta, începând din 2020, gaze naturale din Azerbaidjan în Uniunea Europeană, prin Grecia, Albania și Italia.

TAP este partea europeană a Coridorului Sudic de Gaze, de peste 3.500 kilometri, care traversează șapte țări și urmărește conectarea pieței UE la noi surse de furnizare gaze.

Cu o capacitate inițială de 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, TAP va transporta gaze de la zăcământul Shah Deniz II din Azerbaidjan, începând din 2020.

EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani

Gazoductul TAP, aprobat în 2013, va începe de la frontiera elenă și va trece prin Albania spre Italia, pe sub Marea Adriatică.

Consorțiul, cu sediul în Elveția, este compus din BP, Socar și Snam, care dețin câte 20% din acțiuni, din Fluxys (19%), Enagas (16%) și Axpo (5%). Acesta va investi în total 5,6 miliarde euro, timp de cinci ani, în proiect, din care 2,3 miliarde euro în Grecia.

Gazoductul ar urma să devină operațional în 2019, fiind destinat să reducă dependența Europei de gazele naturale din Rusia.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
gazoduct
europa
rusia
dependenta