Primul petrolier din Iran a ajuns în Europa după embargo, o navă este așteptată și la Constanța

Primul petrolier din Iran a ajuns în Europa după embargo, o navă este așteptată și la Constanța
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 mar 2016

Petrolierul Monte Toledo a ajuns fără peripeții din Iran în Europa, cu o încărcătură de un milion de barili de țiței, în doar 17 zile, primul transport după ridicarea sancțiunilor în ianuarie, transmite Bloomberg. În februarie au plecat din Iran 29 de nave încărcate cu țiței, trei dintre acestea având ca destinație Europa, inclusiv portul românesc Constanța.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Teheranul a trimis petrolul de la terminalul Kharg Island către Constanța și alte porturi europene, beneficiarele fiind grupul rus Lukoil, firma franceză Total și rafinăria spaniolă Compania Espanola de Petroleosbdin, un înalt oficial al gigantului rus Lukoil declarând, la jumătatea lunii trecute, că Petrotel, rafinăria operată de Lukoil în România, va importa petrol iranian, urmând a "plăti" pentru acesta cu produse rafinate la Ploiești.

Duminică, Monte Toledo a devenit primul petrolier care a livrat Europei țiței iranian începând cu jumătatea anului 2012, când Bruxelles-ul a impus un embargo petrolier încercând astfel să forțeze statul din Orientul Mijlociu să negocieze încheierea programului său nuclear. În 17 ianuarie acest an, comunitatea internațională a ridicat toate sancțiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015.

Teheranul a trimis petrolul în portul Algeciras, aproape de Gibraltar, unei rafinării deținute de Cia. Espanola de Petroleos.

Sosirea în portul spaniol a fost întâmpinată de o mică fanfară, în timp ce, la Teheran, președintele iranian Hassan Rouhani declara că vor fi adăugate curând mai multe exporturi petroliere.

EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua taxare la petrol și gaze: impozit pe profit de 35%, facilități din 1999 abrogate, sistem pe 20 de ani

Conform datelor Bloomberg, în februarie au plecat din Iran 29 de nave încărcate cu țiței. Trei dintre ele se îndreaptă spre Europa, respectiv către portul românesc Constanța, către Franța și către un port din Mediterana.

Compania Petro-Logistics SA cu sediul în Geneva estimează că, în februarie, Iranul a exportat aproximativ 1,4 milioane de barili de țiței pe zi (bpd), în creștere cu 350.000 bpd față de media din 2015. Deși este ușor sub nivelul de 500.000 bpd promis de Tehran, reprezintă un semn al majorării exporturilor spre Europa.

Potrivit lui Seth Kleinman, analist la Citigroup în Londra, cantitățile exportate de Iran vor crește deoarece din ce în ce mai multe țări cumpără țiței. "Vedem petroliere care se îndreaptă spre Spania, România, Tanzania, Franța și India", a explicat Seth Kleinman.

Din Iran, un milion de barili vor ajunge la rafinăria Petrotel din România, deținută de Lukoil, au declarat recent surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. În Bulgaria, Lukoil deține rafinăria din Burgas, care are o capacitate de producție de 9,8 tone pe zi, în timp rafinăria Petrotel de la Ploiești procesează anual 2,4 milioane de tone de benzină și motorină.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume și este pe locul patru în privința rezervelor de țiței.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
petrol
transport
lukoil
embargou