Marea Britanie va investi 1,3 miliarde de lire sterline în centrala nucleară Sizewell C din sud-estul Angliei

Marea Britanie va investi 1,3 miliarde de lire sterline în centrala nucleară Sizewell C din sud-estul Angliei
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 ian 2024

Marea Britanie va investi 1,3 miliarde de lire sterline în centrala nucleară Sizewell C din sud-estul Angliei, a declarat luni guvernul, acesta devenind acționarul majoritar al proiectului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Guvernul a spus că finanțarea, cea mai mare până în prezent, va permite continuarea lucrărilor de construcție timpurii la uzina construită de gigantul energetic francez EDF, înainte de o decizie finală de investiție, așteptată la sfârșitul acestui an, scrie News.ro.

ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde - deblocat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Programul Casa Verde - deblocat

Noile fonduri, despre care guvernul a spus că au fost puse la dispoziție din bugetele existente, vin în plus față de un angajament de finanțare de 700 de milioane de lire sterline, din 2022, precum și alte 511 milioane de lire sterline convenite vara trecută.

”Este o victorie pentru securitatea noastră energetică și transmite un mesaj puternic investitorilor că Marea Britanie este serioasă în privința viitorului său nuclear cu emisii scăzute de carbon, care oferă energie fiabilă și mai ieftină familiilor britanice”, a spus ministrul pentru energie nucleară Andrew Bowie.

În septembrie anul trecut, guvernul a lansat căutarea de investiții private în centrală, care ar urma să producă aproximativ 3,2 gigawați de energie electrică, suficientă pentru a alimenta aproximativ 6 milioane de case timp de peste 60 de ani.

TAROM scoate bilete la preț redus CITEȘTE ȘI TAROM scoate bilete la preț redus

Războiul Rusia-Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor energiei în 2022, a determinat țări importante din întreaga lume să-și regândească securitatea energetică.

În prezent, aproximativ 15% din nevoile energetice ale Marii Britanii sunt acoperite de energia nucleară, o scădere de la 27% în anii 1990, deoarece centralele mai vechi au fost dezafectate, iar cele noi au nevoie de timp pentru a fi construite.

Guvernul speră să crească de patru ori producția de energie nucleară, de la 6 GW la până la 24 GW, până în 2050.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
centrala nucleară
sizewell c