Marea Neagră - Petrom România vs. Petrom Bulgaria: Han Asparuh poate avea de peste 2 ori mai mult gaz decât Neptun Deep

Marea Neagră - Petrom România vs. Petrom Bulgaria: Han Asparuh poate avea de peste 2 ori mai mult gaz decât Neptun Deep
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 iul 2023

Perimetrul offshore de hidrocarburi Han Asparuh din sectorul bulgăresc al Mării Negre, concesionat de gigantul petrolier francez TotalEnergies (cu 57,14% din drepturi și statutul de operator) și de cel mai mare producător de profil din România, OMV Petrom (42,86%), are un potențial estimat de extracție de 13 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în 2 blocuri, a declarat șeful subsidiarei bulgărești a francezilor, Yves Le Stunff, la o audiere în Comisia pentru Energie a Parlamentului de la Sofia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din blocul Vinekh, situat aproape de apele turcești, se estimează că se vor extrage circa 5 miliarde de metri cubi pe an între 2030 și 2040, după care câte 3 miliarde de metri cubi anual până în 2050, a spus managerul francez, citat de presa de la sud de Dunăre. La rândul său, blocul Krum are un potențial estimat de producție de 8 miliarde metri cubi pe an între 2031 și 2044 și de 4 miliarde metri cubi pe an ulterior, până în 2050.

În total, din zăcământul bulgăresc offshore este așteptată o producție de 221 miliarde metri cubi de gaze naturale, din care celor de la OMV Petrom le-ar reveni 42,86%, adică 94,7 miliarde metri cubi.

Prin comparație, la perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească și adiacent celui bulgăresc Han Asparuh, este așteptat un volum total de producție de circa 100 miliarde metri cubi, care urmează să fie împărțit în mod egal de către cei doi concesionari, OMV Petrom și Romgaz. Cele două companii dețin fiecare câte 50% din concesiune, operator fiind OMV Petrom.

Sursă: prezentare OMV Petrom

Sursă: prezentare OMV Petrom

Sursă: prezentare OMV Petrom

Sursă: prezentare OMV Petrom

NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria CITEȘTE ȘI NATO cere Rusiei să-și retragă trupele din Transnistria

TotalEnergies și OMV Petrom intenționează să înceapă forajul de explorare pe perimetrul Han Asparuh în al doilea trimestru al anului viitor, iar producția ar putea demara în 2030, potrivit lui Yves Le Stunff.

Oficialul francez a adăugat că TotalEnergies și OMV Petrom ″caută în mod activ″ un jucător interesat să devină al treilea partener la concesiune, prin preluarea unei participații de până la 35%. În 2020, spaniolii de la Repsol s-au retras din proiect.

FOTO CNAIR a avizat traseul final al autostrăzii Ploiești – Brașov CITEȘTE ȘI FOTO CNAIR a avizat traseul final al autostrăzii Ploiești – Brașov

Din 2012 încoace, în Han Asparuh a fost investită o sumă totală de 425 milioane euro.

Anul trecut, OMV Petrom a transferat juridic de la Viena la București controlul asupra activității de explorare de țiței și gaze din Bulgaria, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom neptun deep
omv petrom bulgaria
omv petrom han asparuh
gaze naturale marea neagră