ULTIMA ORĂ Plafonarea prețurilor la energie și gaze - atacată la Curtea Constituțională. Un furnizor de top vrea ca statul să îi plătească despăgubiri

ULTIMA ORĂ Plafonarea prețurilor la energie și gaze - atacată la Curtea Constituțională. Un furnizor de top vrea ca statul să îi plătească despăgubiri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 12 iul 2023

Furnizorul de energie electrică și gaze naturale E.ON Energie România, controlat de grupul german de utilități omonim, a atacat la Curtea Constituțională plafonarea prețurilor la curent și gaze, precum și modalitatea de stabilire a sumelor cuvenite drept compensații furnizorilor pentru diferențele dintre costurile de achiziție de pe piețe și prețurile plafonate aplicate clienților finali, măsuri luate de Guvern prin ordonanțele de urgență nr. 118/2021 și 27/2022, conform datelor Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cei de la E.ON Energie au obținut sesizarea Curții Constituționale într-un proces de contencios administrativ intentat în noiembrie anul trecut Executivului, în care contestă mai multe prevederi din cele două ordonanțe și solicită ca Guvernul să fie obligat să le plătească despăgubiri pentru pierderile suferite ca urmare a aplicării actelor normative menționate.

Elon Musk devine grobian în polemica lui cu Mark Zuckerberg CITEȘTE ȘI Elon Musk devine grobian în polemica lui cu Mark Zuckerberg

Compania a terminat anul 2022 cu pierderi de aproape 359 milioane lei, la venituri totale de peste 14 miliarde lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice (MFP). Grupul german E.ON deține indirect 68,18% din acțiunile companiei, prin E.ON România SRL, restul capitalului (31,82%) fiind în posesia Ministerului Energiei.

″(Reclamanta – n.r.) solicită repararea prejudiciului efectiv suferit ca urmare a aplicării dispozițiilor pe care le apreciază drept neconstituționale, derivat din activitatea de furnizare a energiei electrice, respectiv de furnizare a gazelor naturale desfășurate de reclamantă, precum și a prejudiciului reprezentând costurile de finanțare suplimentare aferente implementării schemei de sprijin (…). Reclamanta a solicitat instanței și obligarea pârâtului Guvernul României la plata dobânzii legale aplicabile sumelor reprezentând prejudiciile și cheltuieli de judecată. (…) În esență, în susținerea pretențiilor, reclamanta apreciază că metoda de stabilire și de calcul a sumelor ce urmează a fi compensate furnizorilor de energie electrică și gaze naturale este neconstituțională viciată și incompletă, (…), atât în privința clienților casnici, cât și a celor noncasnici″, se menționează în documente analizate de Profit.ro.

CONFIRMARE Guvernul a pregătit proiectul de lege prin care sunt recunoscute relațiile de familie ale cuplurilor gay CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Guvernul a pregătit proiectul de lege prin care sunt recunoscute relațiile de familie ale cuplurilor gay

Sursa citată nu precizează valoarea exactă a despăgubirilor solicitate de E.ON Energie.

″În esență, (reclamanta – n.r.) arată că este vorba de anumite componente ale modului de calcul al compensării și al plafonării prețului, care aduc atingere drepturilor constituționale enumerate atât în cererea de sesizare, cât și în excepția de neconstituționalitate, respectiv încălcarea principiului previzibilității legii (având în vedere că aceasta nu este clară asupra modului în care se calculează și asupra noțiunilor folosite în calculul compensării și plafonării prețurilor de furnizare), a principiului neretroactivității legii, mai ales cu privire la Anexa nr. 8 din OUG nr 27/2022, care nu face o distincție între costul mediu ponderat de achiziție atât a energiei electrice, cât și a gazelor naturale, diferențiat față de clienții casnici și clienții noncasnici.

SURPRIZĂ FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda vine în România CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ FOTO Cel mai mare lanț de restaurante fast-food din Finlanda vine în România

E.ON Energie România, ca furnizor, achiziționează energia și gazele la prețuri diferite de la producători și apoi le furnizează clienților, astfel încât această prevedere, care nu face diferența între cele două prețuri de achiziție, este neconstituțională sub aspectul retroactivității, având în vedere că, la momentul realizării raportărilor pentru decontarea sumelor, trebuie calculat un preț mediu care nu mai este actualizat. În ceea ce privește celelalte drepturi constituționale încălcate, invocă exproprierea unei părți din veniturile furnizorilor, prin măsura discriminatorie a plafonării prețurilor, această măsură fiind luată fără vreo diferențiere, cel puțin la nivelul clienților noncasnici, între clienții afectați într-adevăr de pandemia COVID și de starea de alertă și cei care nu au fost afectați (întrucât nu a fost afectată toată lumea în același mod); anumite domenii de activitate au prosperat mai aprig ca în perioada anterioară pandemiei.

De asemenea, invocă îngrădirea libertății economice a furnizorilor de energie electrică și gaze naturale, restrângerea unor drepturi și libertății economice, având în vedere că, fiind vorba de societăți comerciale, prin OUG nr. 118/2021 și prevederile contestate trebuia să se ia în considerare și acest aspect, respectiv să se țină cont de marja de profit pe care o astfel de societate comercială ar trebui să o aibă pentru a continua prestarea de serviciu public pe care trebuie să o facă″, se mai relatează în documente.

Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii CITEȘTE ȘI Inspectorii Fiscului au înăsprit controalele la marile companii

Potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), până la finalul lunii aprilie 2023, instituția verificase și trimisese spre decontare cereri de compensare a costurilor plafonării prețurilor la energie și gaze din partea furnizorilor în valoare totală de aproape 17 miliarde lei.

În alt proces au mai fost reclamate ca pretins neconstituționale și prevederile legislative prin care a fost impusă supraimpozitarea producătorilor de energie electrică, pentru atragerea la bugetul de stat a sumelor necesare compensării furnizorilor pentru costurile plafonării prețurilor la consumatori, după cum a relatat Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie gaze
scumpire energie gaze
compensare furnizori plafonare prețuri energie gaze
supraimpozitare energie
curtea constituțională