Ministerul Economiei: Transgaz a început construcția conductei BRUA

Ministerul Economiei: Transgaz a început construcția conductei BRUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iun 2018

Transportatorul național de gaze Transgaz a demarat luni construcția conductei BRUA, un proiect de interes national, a anunțat Ministerul Economiei, acționarul majoritar al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

”Transgaz construiește infrastructura de pe teritoriul României, din coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria, Faza 1 (BRUA – Faza 1) - un proiect susținut de Comisia Europeană, important la nivel național și regional pentru că duce la diversificarea surselor de gaz”, arată Ministerul Economiei, într-un comunicat.

Proiectul BRUA - Faza 1 presupune  construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș, în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar, scrie News.ro.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 milioane euro.

Enel a câștigat bătălia cu Iberdrola, prezentând cea mai bună ofertă, de 2 miliarde de dolari, pentru preluarea companiei de utilități braziliene Eletropaulo CITEȘTE ȘI Enel a câștigat bătălia cu Iberdrola, prezentând cea mai bună ofertă, de 2 miliarde de dolari, pentru preluarea companiei de utilități braziliene Eletropaulo

În cadrul BRUA - Faza I, Transgaz lucrează deja, din 14 aprilie, la cele trei stații de comprimare gaze de la Podișor, Jupa și Bibești, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite de Uniunea Europeană, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro.

“Proiectul este unul strategic pentru România, pentru Ministerul Economiei și pentru Transgaz. Calendarul lucrărilor trebuie respectat cu strictețe, pentru că este un proiect de investiții mult prea important ca să existe devieri de la grafic. Știu că Transgaz este implicat și în alte proiecte de anvergura, cum este cel din Republica Moldova, și am încredere în capacitatea companiei de a acorda proiectului BRUA importanța cuvenită”, spune ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă.

Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat la rândul său că transportatorul național de gaze are resursele și capacitatea necesare pentru finalizarea proiectului BRUA, cu respectarea angajamentelor financiare și a termenelor  asumate.

“Lucrările le supraveghem cu exigență și la firul liniar, adică la conductă și la stațiile de comprimare. Suntem în contact permanent cu constructorii ca să ne asigurăm că lucrările sunt în grafic și că îndeplinesc standardele de calitate și siguranță necesare. Segmentul BRUA de pe teritoriul Românei ne va permite  să  încasăm sume importante de bani din tarifele de transport și tranzit", a spus Ion Sterian, directorul general al Transgaz.

La finalizarea fazei I a proiectului BRUA se va asigura fluxul bidirecțional de gaze naturale spre: Bulgaria - prin interconectorul Giurgiu - Ruse,  1,5 miliarde Smc/an (171.000 Smc/h), la 30 bar la graniță și Ungaria - prin interconectorul Horia - Csanadpalota, a 1,75 miliarde Smc/an (200.000 Smc/h), la 40 bar la graniță.

Proiectul BRUA Faza I este prioritar la nivel național și regional și este inclus în lista proiectelor Central East South Europe Gas Connectivity (CESEC), pentru că aduce o contribuție semnificativă la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale și a gradului de interconectivitate regională.

Transgaz SA Mediaș este una dintre cele mai importante companii din portofoliul Ministerului Economiei. Operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport (SNT) gaze naturale, asigură îndeplinirea strategiei naționale privind transportul intern și internațional al gazelor naturale și dispecerizarea gazelor naturale, în condiții de eficiență, transparență, siguranță, acces nediscriminatoriu și competitivitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
brua