Ministrul Economiei: Romgaz și Hidroelectrica trebuie să intre pe piața de furnizare pentru clienți casnici. Dacă nu se schimbă nimic, vom lua măsuri

Ministrul Economiei: Romgaz și Hidroelectrica trebuie să intre pe piața de furnizare pentru clienți casnici. Dacă nu se schimbă nimic, vom lua măsuri

FOTO: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

scris 15 iul 2020

Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a declarat că este dezamăgit de companiile de stat Romgaz și Hidroelectrica pentru că nu intră pe piața de furnizare către clienții casnici și a avertizat că va lua măsuri în cazul în care nu se va schimba nimic în politica lor comercială.

"Sunt foarte dezamăgit de compania Romgaz, care este producător de gaze și nu a înțeles până acum că, dacă rămâne doar la stadiul de producător de gaze și vânzător agro de gaze, pierde piața. I-am avertizat în privat că nu e normal ca o companie a statului să vândă cu 90 de lei gazul către clientul casnic. E momentul să își revină să intre pe piața de furnizare pentru clienți casnici, pentru că, de cât să vând mai ieftin la un furnizor, care la rândul lui să vândă mai scump la un client casnic, mai bine încerc să vând eu la un preț. (...) Am gaz, am capacitate, am tot ce îmi trebuie și pot să vând la clientul casnic. Romgaz din păcate are o politică comercială foarte proastă și o afirm cu toată tăria. Lucrurile acestea nu pot să mai meargă așa Le-am spus de atâtea ori că e momentul să intre pe această piață de furnizare. Văd că au o reticență în a face acest lucru. Înseamnă că trebuie să facă niște schimbări acolo în politica lor comercială", a precizat, marți seara, Virgil Popescu, la Digi 24.

DOCUMENT Noua centrală pe gaze de la Borzești poate fi dată în funcțiune în mai puțin de un an. Cât va costa, ce putere va avea și alte detalii din proiect CITEȘTE ȘI DOCUMENT Noua centrală pe gaze de la Borzești poate fi dată în funcțiune în mai puțin de un an. Cât va costa, ce putere va avea și alte detalii din proiect

El susține că o situație similară este și la Hidroelectrica, companie care ar trebui să învețe din lecția liberalizării gazelor naturale, pentru că la 1 ianuarie 2021 se va întâmpla acest lucru și pe piața energiei electrice, scrie Agerpres.

"La fel pe piața de energie electrică avem un mare producător, Hidroelectrica. Văd în continuare că nu intră pe piața clienților casnici. Trebuie să învețe din lecția aceasta de liberalizare la gaze naturale, pentru că la 1 ianuarie ne așteaptă liberalizarea la energie electrică. E același fenomen, de ce să vând mai ieftin unui furnizor care să vândă la rândul lui mai scump unui consumator casnic, decât să nu vând eu direct la consumatorul casnic și îmi asigur o maximizare a prețului. Evident că voi vinde mai mult decât i-aș vinde furnizorului. Văd și acolo aceeași politică comercială proastă. Nu înțeleg acest lucru. Probabil că și răbdarea mea are o limită și probabil că dacă nu se schimba nimic vom lua măsuri", a avertizat ministrul.

Întrebat ce va face efectiv în cazul acestor companii, Popescu a precizat că va impune indicatori clari pentru intrarea pe piața de furnizare către clienți casnici, iar cine "nu-i respectă, pleacă".

"Vom intra prin pârghiile pe care le avem, prin Adunarea Generală, prin Consiliul de Supraveghere și vom face schimbări efectiv. Vom impune în primul rând schimbarea contractelor de mandat și vom pune indicatori clari pentru intrarea pe piața de furnizare către clienți casnici. Nu-i respectă, pleacă. Nu se poate să fii obișnuit de ani și ani de zile, ca tu, mare producător, să nu intri pe piața de furnizare către clienți casnici. Să lași piața de furnizare către jucători care își fac între ei jocurile, cum avem în gaze doi mari jucători, care au peste 90%. Gândiți-vă că, dacă și Romgaz era acolo, poate nu se mai întâmpla acest lucru. Poate le era teamă că intră Romgaz și le pierde piața și scădeau ei. Mie mi se pare lucrul acesta pe care îl fac și Romgaz și Hidroelectrica ca o înțelegere tacită între toți, că s-au obișnuit să vândă angro mult la câțiva ca să nu facă efort. Nu mai merge. Nu merge, cel puțin cu mine ca ministru nu o să le meargă", a adăugat Virgil Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
romgaz
hidroelectrica