Ministrul Energiei: Criteriile de performanță pentru șefii companiilor energetice de stat trebuie schimbate, investițiile să fie mai importante decât profitul

Ministrul Energiei: Criteriile de performanță pentru șefii companiilor energetice de stat trebuie schimbate, investițiile să fie mai importante decât profitul
scris 16 nov 2017

Criteriile de performanță în funcție de care sunt acordate bonusuri șefilor companiilor energetice de stat trebuie modificate, întrucât îi stimulează pe aceștia să se concentreze pe obținerea de profituri în dauna investițiilor în dezvoltarea și buna funcționare a companiilor, în beneficiul consumatorilor, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, audiat de Comisia parlamentară de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Vreau ca în evaluarea performanței managerilor să se țină cont mai mult de gradul de realizare a investițiilor decât de profituri și de cifra de afaceri", a spus Petcu.

Ministrul a făcut această afirmație în contextul în care a admis că operatorii din subordinea ministerului său și-au îndeplinit în proporții foarte mici programele de investiții pe anul acesta, la care reprezentanții opoziției în Comisie i-au atas atenția că Guvernul a luat sume foarte mari de la aceste companii în 2017, prin impunerea acordării de dividende suplimentare din profiturile reportate și din rezerve.

Vântul i-a forțat pe producătorii germani să plătească clienții pentru a le consuma energia. În România, luni noapte, un MWh costa doar 9,2 lei CITEȘTE ȘI Vântul i-a forțat pe producătorii germani să plătească clienții pentru a le consuma energia. În România, luni noapte, un MWh costa doar 9,2 lei

Pe de altă parte, Toma Petcu a spus că ministerul și ANRE vor verifica inclusiv pe teren dacă operatorii privați de distribuție a energiei electrice și-au îndeplinit obligațiile de investiții, atât cele asumate la privatizare, cât și cele în baza cărora companiile au cerut majorări de tarife.

"Prețul a ținut cont mai mult de lucruri subiective, iar companiile de energie nu au fost prea transparente. Trebuie să ne asigurăm că investițiile sunt în concordanță cu ceea ce s-a stabilit, astfel că am format împreună cu ANRE o comisie mixtă care va verifica în următoarea perioadă derularea contractelor de privatizare ale filialelor Electrica de acum 10 ani, precum și decontările și documentele aduse la ANRE, solicitările de tarife. În anumite puncte sensibile vom face controale și pe teren, pentru prima dată, astfel încât să avem o imagine dacă și-au realizat obiectivele de investiții așa cum le-au asumat. Va fi un proces greoi, dar ni-l asumăm, pentru a depăși zona speculațiilor cu privire la realizarea acestor investiții", a spus ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
toma petcu
ministerul energiei
anre
investitii companii de stat
profituri companii de stat
dividende companii de stat
dividende suplimentare
tarife distributie
preturi energie