Ministrul Energiei: Nu s-a ajuns la un acord în UE privind plafonarea prețului gazelor

Ministrul Energiei: Nu s-a ajuns la un acord în UE privind plafonarea prețului gazelor
scris 14 dec 2022

Negocierile de la Bruxelles dintre miniștrii Energiei din statele membre UE s-au finalizat marți seară fără a se ajunge la un acord asupra plafonării prețului gazelor naturale în Uniune, a transmis ministrul român de resort, Virgil Popescu.

″Am participat la reuniunea extraordinară a Consiliului miniștrilor Energiei, la Bruxelles. După două zile de discuții și negocieri lucrările s-au finalizat aseară târziu, dar nu am ajuns la un acord cu privire la valoarea plafonului și la alte elemente din mecanismul de corecție a prețului gazului natural, la nivelul Uniunii Europene″, a declarat Popescu.

Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea CITEȘTE ȘI Florin Roman vrea interzicerea completă a exportului de buștean, inclusiv în UE, nu doar extracomunitar - cum e acum în legea inițiată de Liviu Dragnea

Potrivit acestuia, discuțiile vor continua în perioada următoare.

″România, alături de Spania, Italia, Belgia, Grecia, Bulgaria, Slovacia, Polonia, Lituania și Slovenia, susținem un plafon rezonabil pe preț care să nu dea un semnal în piață de creștere a prețului, ci din contră să ajute la stabilizarea acestuia la valori rezonabile. Vom negocia și în zilele următoare pentru a putea ajunge la un consens″, a conchis ministrul român.

Buget de peste 370 milioane euro pentru platforma de cloud guvernamental. Când va deveni complet operațională CITEȘTE ȘI Buget de peste 370 milioane euro pentru platforma de cloud guvernamental. Când va deveni complet operațională

Actuala rundă de negocieri pe această temă a debutat sâmbătă. Prețurile la gaz în Europa au crescut vertiginos în 2022, după ce Rusia a redus livrările în urma conflictului pe care îl are cu Occidentul din cauza invaziei sale în Ucraina. Scumpirea a alimentat inflația și a pus presiune pe economiile și populațiile țărilor europene, în condițiile în care costul vieții este tot mai ridicat, iar iarna începe să-și facă simțită prezența

În timp ce țările pro-plafonare spun că măsura ar proteja economiile lor de costurile ridicate ale energiei, Germania - cea mai mare economie și cea mai mare piață de gaze din Europa - și Olanda se opun. Acestea avertizează că măsura ar putea perturba funcționarea normală a piețelor energetice și ar putea descuraja producătorii de gaz să mai furnizeze combustibilul atât de necesar Europei.

VIDEO SUA anunță o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare CITEȘTE ȘI VIDEO SUA anunță o realizare istorică în domeniul fuziunii nucleare

Potrivit celui mai recent proiect de propunere discutat de țările UE, plafonul ar urma intre în vigoare dacă prețurile ar depăși 220 de euro (231,66 dolari)/MWh timp de cinci zile pe contractul pe prima lună în hub-ul de gaze din cadrul mecanismului olandez de transfer (Title Transfer Facility - TTF) și ar fi, de asemenea, cu 35 de euro mai mare decât un preț de referință pentru gazele naturale lichefiate (GNL) bazat pe evaluările existente ale prețurilor GNL.

Acest plafon propus este sub limita de 275 euro/MWh avansată de Comisia Europeană, dar cele 12 țări care susțin plafonarea, printre care România, au spus că tot nu este suficient de scăzut.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare pret gaze
scumpire gaze
negocieri ue plafon tranzactii gaze
criza gaze europa