Ministrul Finanțelor insistă să se intervină pe piață, cum a cerut repetat PSD: Reglementarea prețurilor la energie poate tempera inflația!

Ministrul Finanțelor insistă să se intervină pe piață, cum a cerut repetat PSD: Reglementarea prețurilor la energie poate tempera inflația!
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 iul 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat după ședința de guvern, răspunzând unei întrebări, că eventuala reglementare a pieței energiei, solicitată în mod repetat de către PSD, poate "cu siguranță" să tempereze inflația, care a ajuns la peste 15% în iunie, în termeni anuali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Reglementarea pieței energiei poate tempera inflația?", a fost întrebat ministrul de jurnaliști.

Gigantul elvețian Credit Suisse anunță pierderi mult peste așteptări și înlocuirea CEO-ului CITEȘTE ȘI Gigantul elvețian Credit Suisse anunță pierderi mult peste așteptări și înlocuirea CEO-ului

"Cu siguranță. Aici aș vrea totuși să vedem un lucru care s-a întâmplat și pe care trebuie să îl gestionăm de aici încolo. Statul român a venit să sprijine cetățenii și economia în fața exploziei prețurilor la energie. Și a luat o măsură de plafonare, dacă vreți, a prețurilor, a pus un cap pentru ce resimte cetățeanul. Însă în partea cealaltă, la modul în care se vinde energia pe piață, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim – hai să fiu elegant – prea incert pentru a fi gestionabil. Drept pentru care chiar asta s-a cerut și ANRE-ului, împreună cu Ministerul Energiei, și nouă, și întregului Guvern: facem o analiză, pentru că nu poți lăsa prețurile să crească în mod nu numai necontrolat, dar în mod galopant. Pentru că nu poți susține. Banii de plată pentru furnizori nu vin de la statul român. Să ne înțelegem. Banii aceștia sunt taxele pe care le plătiți dumneavoastră , chiar și eu, toată lumea plătește taxe. Și trebuie într-adevăr intervenit într-o zonă de reglementare a pieței pe fluxul ei, pentru că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate, din punctul meu de vedere", a răspuns Câciu.

Poziția ministrului Finanțelor este în linie cu cea a partidului său, PSD, care a solicitat recent reluarea discuțiilor în coaliția de guvernare privind aplicarea reglementării prețurilor la energie și gaze în România, pe o perioadă limitată, considerând că este soluția "realistă" care poate opri spirala scumpirilor. "Reglementarea pieței energiei înseamnă prețuri administrate de stat pe tot lanțul, de la producător până distribuitor", a spus miercuri și ministrul social-democrat al Familiei, Gabriela Firea.

Undă verde: Romcim preia compania Simbeton CITEȘTE ȘI Undă verde: Romcim preia compania Simbeton

Întrebat dacă statul are bani pentru rambursarea către furnizorii de energie și gaze a costurilor plafonării prețurilor la consumatorii finali și care este impactul bugetar, Adrian Câciu a declarat că se lucrează la estimare, în condițiile în care în spațiul public circulă informații despre un impact de zeci de miliarde lei.

"Așteptăm analiza fundamentată a unei estimări. Amintesc că, atunci când s-a adoptat ordonanța 27, estimarea de impact bugetar a fost de 9 miliarde lei pe tot anul. Dacă în fiecare etapă venim cu tot felul de estimări... Rectificarea nu se construiește decât pe cifre concrete. Iar banii vor fi puși la rectificare așa cum sunt stabiliți în baza analizelor pe care le facem și noi, și Ministerul Energiei, cu care ajungem la un consens, bani reprezentând facturi care vin la plată și sunt sume certe și exigibile, nu estimări care se schimbă de pe o săptămână pe alta", a punctat ministrul.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
reglementare preturi energie gaze