Producția Romgaz - în scădere, în contextul în care UE a decis raționalizarea consumului

Producția Romgaz - în scădere, în contextul în care UE a decis raționalizarea consumului
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 27 iul 2022

Principalul producător de gaze din România, Romgaz, și-a redus producția cu 40 mii barili echivalent petrol (bep) sau 0,25%, la 16,26 milioane bep, în prima jumătate a acestui an, scădere care se alătură celei a OMV Petrom, care a raportat o diminuare de 11,9% a cantității de gaze extrase comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Marți, statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra planului de urgență privind reducerea consumului de gaze naturale al blocului comunitar într-o tentativă de a atenua impactul unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze rusești. Planul UE conține însă foarte multe excepții.

În trimestrul al doilea, producția Romgaz s-a diminuat cu 0,09% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Producția principalului concurent al Romgaz, OMV Petrom, s-a diminuat și ea în trimestrul al doilea, cu 6,3 mii bep/zi sau sau 9,14% față de cea din perioada aprilie-iunie 2021 și cu 0,4 mii bep/zi sau 0,63% comparativ cu cea din primele trei luni ale acestui an.

În ceea ce privește vânzările de gaze ale Romgaz, atât din producție internă, cât și achiziționate de la terți, acestea s-au redus în prima jumătate a anului cu 8,85%, de la 2,72 milioane mc cubi la 2,48 milioane mc.

Ministrul Economiei: Interesul oamenilor de afaceri străini de a investi în țara noastră este tot mai evident CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei: Interesul oamenilor de afaceri străini de a investi în țara noastră este tot mai evident

Producția de energie electrică a Romgaz s-a majorat, în schimb, de peste 2,5 ori, de la 203 GWh în primele 6 luni ale anului trecut la 544 GWh în perioada ianuarie-iunie 2022.

În ceea ce privește activitatea de înmagazinare, Romgaz a facturat servicii de injecție gaze în depozite pentru 781 milioane mc, în creștere cu 40% față de perioada similară a anului trecut, și servicii de extracție pentru 1,1 milioane mc, în scădere cu 23%.

Extracțiile mai scăzute și injecțiile superioare au făcut ca, pe data de 25 iulie, în depozitele Depogaz, companie deținută de Romaz, să se afle înmagazinată o cantitate de 16,67 TWh, reprezentând 56,25% din capacitatea totală de depozitare a companiei, peste nivelul de anul trecut, de 13 TWh sau 44% din capacitatea totală, de la aceeași dată.

Înmagazinările zilnice record din ultimul timp sunt favorizate de un consum intern redus, de aproximativ 145 GWh/zi și de un nivel ridicat al importurilor, de peste 100 GWh/zi.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
producție
vanzare
inmagazinare
gaze