Ministrul Mediului: Europa, în momentul de față, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate

Ministrul Mediului: Europa, în momentul de față, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 iun 2022

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunță că o "taxă pe carbon" va fi introdusă, la nivel european, începând cu anul 2027, pentru cei care folosesc, în transporturi și pentru spațiile locative, combustibili care produc emisii de carbon. Tanczos Barna subliniază că România va fi țară "net beneficiară", urmând a plăti un miliard de euro taxe și a primi șase miliarde din fondul care va constituit prin plata acestor taxe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministrul Mediului a arătat că o "propunere extrem de controversată, mult discutată" a fost adoptată la nivelul Uniunii Europene, fiind vorba despre o taxă care va fi utilizată pentru alimentarea unui Fond social de climă, scrie News.ro.

CONFIRMARE Măsuri majore aprobate - Deduceri, impozite, accize, TVA CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Măsuri majore aprobate - Deduceri, impozite, accize, TVA

"Taxă nouă. Europa, în momentul de față, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. (...) Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru Fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenție sau sub formă de sprijin pentru tranziție, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluții, pompe de căldură, fotovoltaice ș.a.m.d.”, a afirmat Tanczos Barna la Euronews România.

Ministrul a adăugat că a existat o "dispută" în ceea ce privește suma care va constitui acest fond social de climă, arătând că s-a stabilit, la nivel european, suma de 59 de miliarde de euro, bani care vor fi folosiți cu precădere în zonele în care "această tranziție în zona locativă și transport are un impact semnificativ asupra cetățenilor care suferă de sărăcie energetică”.

El a adăugat că "probabil taxele vor fi, pe litru, undeva între 50 de bani și un leu”.

"România va beneficia de aproape șase miliarde de euro din acest Fond social de climă, o să fim o țară net beneficiară, adică vom contribui cu un miliard, vom primi șase – groso modo, o să fie 5,8 – 5,9, probabil în plaja aceea – vom putea folosi 35% din acest fond pentru a compensa la nivelul cetățenilor plata taxei, adică în familiile unde veniturile se situează la un anumit nivel, nu s-a stabilit încă nivelul acesta, se va putea veni cu un sprijin direct la cetățean, la familie, la gospodărie pentru a acoperi acest plus de cheltuială. În plus, din diferența de 65% se pot finanța diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon”, a explicat Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că acest program va începe în anul 2027 și va dura opt ani. 

În acest context, ministrul a subliniat nevoia unor "soluții mai eficiente” pentru încălzirea apartamentelor, el arătând că a stabilit, împreună cu ministrul Dezvoltării, că pentru blocurile de locuințe noi cu mai mult de șase apartamente "se va impune o centrală comună”. Decizia se va referi "strict la proiectele viitoare” și nu și la cele care au primit deja aprobări.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
tanczos barna
taxa