Moscova: Producția de petrol a Rusiei ar putea să scadă în 2017 din cauza instabilității fiscale

Moscova: Producția de petrol a Rusiei ar putea să scadă în 2017 din cauza instabilității fiscale
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 22 dec 2015

Prețul petrolului continuă să se afle sub presiune în pofida faptului că în dimineața zilei de marți el s-a apreciat ușor (Brent-ul cu 0,44%, iar WTI cu 0,57% - la ora 12:45 ora României). Unul dintre motivele acestei firave aprecieri: apariția unei știri referitoare la o posibilă reducere viitoare a ofertei într-un val de anunțuri de majorări. Dacă Iran, Irak, Libia, Arabia Saudită și mai nou, după liberalizarea exporturilor, și SUA par decise să inunde piața cu mai mult petrol, Rusia pare a se pregăti pentru ani cu o producție mai redusă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit ministrului Energiei, Alexander Novak, producția de petrol a Rusiei se va reduce începând cu 2017 în cazul în care politica fiscală a Moscovei nu se va schimba.

Într-un interviu acordat publicației Kommesant, Novak a explicat faptul că soarta producției din Rusia depinde de comportamentul autorităților și de anticipațiile companiilor energetice. Motivul: guvernul rus a anunțat că va îngheța în 2016 la 42% taxa percepută pe exportul de petrol, decizând să amâne cu un an reducerea acesteia la 36%, cum prevedea codul fiscal. Guvernul rus susține că a fost nevoit să facă acest lucru doar temporar, din motive bugetare. Mai mulți oficiali ai industriei de petrol și-au exprimat însă îngrijorarea că această amânare a reducerii taxării la export se va permanentiza.

“Există riscul ca producția de petrol a Rusiei să se reducă începând cu 2017. Dacă decizia de amânare a reducerii taxării va dura doar un an și, la fel de important, dacă firmele din industrie cred acest lucru, atunci ele vor continua să se împrumute și să investească, iar producția va rămâne la un nivel constant și în 2017-2018. Dacă însă companiile vor primi un semnal care să le facă să creadă că această decizie este una pe termen lung, ele nu se vor mai împrumuta și nu vor mai face investiții”, a explicat Novak, citat de Reuters.

Ministrul rus al energiei anticipează că producția de petrol a Rusiei, stimulată de investițiile efectuate în ultimii 2-3 ani, va ajunge în acest an la un nivel de 533 milioane tone, în creștere, în pofida prețului neprietenos al petrolului, față de anul trecut, când s-a înregistrat o producție de 526,7 milioane tone.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret petrol
wti
brent
rusia
reducere
productie