Naftogaz: Războiul a redus consumul de gaze naturale al Ucrainei cu aproape o treime

Naftogaz: Războiul a redus consumul de gaze naturale al Ucrainei cu aproape o treime
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 sep 2023

Consumul de gaze naturale al Ucrainei este așteptat să scadă sub 20 de miliarde de metri cubi (bcm) în acest an, de la aproximativ 27 de miliarde în 2021, înainte de începerea războiului cu Rusia, a spus Oleksi Cernișov, CEO-ul Naftogaz, cea mai mare companie de petrol și gaze din țară, pentru Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cernișov se așteaptă ca rezervele de gaze din Ucraina să depășească 16 miliarde de metri cubi la începutul actualului sezon de încălzire, volum suficient pentru ca țara să traverseze iarna.

Sezonul de încălzire începe de obicei în a doua jumătate a lunii octombrie.

”Consumul general de gaze al Ucrainei este de sub 20 de miliarde de metri cubi pe an, între 18 și 19 miliarde de metri cubi”, a spus Cernișov într-un interviu.

Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte chimice din România și cel mai mare consumator de gaze naturale din țară, își reia producția la 50% din capacitate CITEȘTE ȘI Azomureș, cel mai important producător de îngrășăminte chimice din România și cel mai mare consumator de gaze naturale din țară, își reia producția la 50% din capacitate

El a arătat pentru Reuters diapozitive care detaliază modul în care a fost distribuit consumul de gaz. Rezidenții și municipalitățile au consumat aproximativ 11 miliarde de metri cubi, în timp ce industria a avut nevoie de aproximativ 4 miliarde de metri cubi, iar restul a mers în sectorul energetic.

Ucraina a consumat aproximativ 27 de miliarde de metri cubi de gaz în 2021, făcând-o unul dintre cei mai mari utilizatori de combustibil din Europa înainte de război.

Dar economia sa s-a micșorat cu aproximativ o treime anul trecut, deoarece industriile au redus sau au oprit producția din cauza riscurilor de securitate, perturbării exporturilor și ruperii lanțurilor de aprovizionare.

Cernișov vede câteva semne timpurii ale redresării economiei. Datele Ministerului Economiei au arătat că produsul intern brut al Ucrainei a crescut cu 2,2% de la an la an, în primele șapte luni ale anului 2023.

El a subliniat că Ucraina nu va importa gaze în acest an și a spus că Naftogaz nu are intenția de a iniția un nou contract de tranzit al gazelor cu Rusia, după expirarea celui actual, la sfârșitul anului 2024, reluând comentarii anterioare ale oficialilor ucraineni.

Grupul rus Gazprom tranzitează în prezent circa 42 de milioane de metri cubi de gaze pe zi prin Ucraina.

REZERVE SUFICIENTE DE GAZE

Cernișov a spus că alte țări dețin aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz în interiorul Ucrainei, demonstrând ”încrederea și angajamentul traderilor internaționali”.

Aceste volume au contribuit la aducerea de venituri mai mari pentru Naftogaz și la menținerea unei presiuni ridicate la unitățile de depozitare, a adăugat el.

De când a preluat funcția de CEO al Naftogaz în noiembrie 2022, Cernișov a spus în repetate rânduri că dorește să stimuleze producția internă de gaze.

Naftogaz intenționează să crească producția de gaze până la 14 miliarde de metri cubi în 2024, de la 13,5 miliarde de metri cubi în acest an.

Producția totală de gaze a Ucrainei, care include gaze produse de companii private, este estimată la aproximativ 19,1 miliarde de metri cubi în acest an, comparativ cu 18,5 miliarde de metri cubi în 2022.

Cernîșov a spus că este posibilă creșterea în continuare a producției de gaze în Ucraina, dar va necesita noi tehnologii și investiții străine semnificative în sector, ceva care va veni abia după încheierea războiului.

El a mai spus că o eficiență energetică mai bună a consumatorilor rezidențiali și municipali ar putea ajuta la economisirea a până la 30% din gaze, eliberând volume pentru potențialele exporturi viitoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
consum gaze
ucraina
naftogaz