FOTO Un fost șef Romgaz și un ex-vicepreședinte ANRE, numiți administratori la compania ce va construi centrală pe gaze la Turceni ca parte a decarbonării CE Oltenia

FOTO Un fost șef Romgaz și un ex-vicepreședinte ANRE, numiți administratori la compania ce va construi centrală pe gaze la Turceni ca parte a decarbonării CE Oltenia
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 22 sep 2023

Dumitru Chisăliță, fost director comercial, director pe energie, director general și președinte al Consiliului de Administrație al companiei de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, și Zoltan Nagy-Bege, ex-vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), au fost numiți administratori ai companiei mixte înființate de Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy pentru construirea unei centrale pe gaze în ciclu combinat la Turceni, ca parte a planului de restructurare și decarbonare a Complexului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania de proiect, S.Centrala În Ciclu Combinat Pe Gaz (CCCG) Turceni SA, este deținută în proporții egale, de câte 50%, de către CE Oltenia, controlată de Ministerul Energiei, și Tinmar Energy, a antreprenorului Augustin Oancea. Centrala este gândită la o putere instalată de 475 MW.

Ucraina a atacat cu rachete cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră CITEȘTE ȘI Ucraina a atacat cu rachete cartierul general al Flotei ruse la Marea Neagră

Chisăliță, cunoscut în ultimii ani în special în postura de președinte al Asociației Energia Inteligentăde consultant și expert în gaze naturale și energie electrică și de coordonator al Muzeului Gazelor Naturale din Mediaș, a fost numit administrator neutru, în urma unui proces de selecție.

Dumitru Chisăliță

Dumitru Chisăliță

Nagy-Bege, care după ce a părăsit ANRE a devenit director pentru piețe energetice la furnizorul și traderul de energie și gaze CIGA Energy, controlat de omul de afaceri Dan Stratan, a fost numit membru al Consiliului de Administrație ca urmare a nominalizării de către acționarul Tinmar Energy. El reprezintă Tinmar și în CA-urile celorlalte companii la care societatea lui Oancea este partener cu CE Oltenia, cu proiecte de parcuri fotovoltaice la Bohorelu, Turceni, Pinoasa și Rovinari.

Ceilalți doi administratori ai celor 4 societăți fotovoltaice menționate sunt Horia Gustă, fostul CEO al Certinvest, în prezent președinte al Asociației Administratorilor de Fonduri din România, și Gheorghe Saviuc, fost membru în conducerea business-ului eolian al Hidroelectrica și în CA-urile CFR Călători și Conversmin, precum și economist la firme în care este asociat directorul Serviciului de Informații Externe (SIE), Gabriel Vlase.

Zoltan Nagy-Bege

Zoltan Nagy-Bege

Radu Burnete, Concordia: Abrogarea prin OUG a obligațiilor de predictibilitate și stabilitate ale Codului Fiscal, un derapaj inacceptabil, neconstituțional, care va permanentiza astfel de situații excepționale CITEȘTE ȘI Radu Burnete, Concordia: Abrogarea prin OUG a obligațiilor de predictibilitate și stabilitate ale Codului Fiscal, un derapaj inacceptabil, neconstituțional, care va permanentiza astfel de situații excepționale

CE Oltenia și-a desemnat încă din prima parte a anului reprezentantul în Consiliul de Administrație al CCCG Turceni SA, în persoana lui Laurențiu Iovănel, membru în conducerea operațiunilor de producție de energie eoliană ale Hidroelectrica și fost șef al societății locale de termoficare din Drobeta Turnu Severin.

Mandatele celor 3 membri ai CA-ului CCCG Turceni SA sunt valabile până în februarie 2025 și prevăd o remunerație netă lunară de 8.000 de lei.

China tocmai a încetat să exporte două minerale esențiale pentru fabricarea semiconductorilor CITEȘTE ȘI China tocmai a încetat să exporte două minerale esențiale pentru fabricarea semiconductorilor

Cele 5 companii mixte de proiect controlate în proporții egale de către Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy, înființate pentru construirea în parteneriat a 4 parcuri fotovoltaice, cu putere instalată de circa 280 MW, și a unei centrale pe gaze naturale de 475 MW, pe amplasamente ale Complexului, au semnat în urmă cu 2 luni cu Ministerul Energiei contracte de finanțare în baza cărora vor beneficia de subvenții din Fondul de Modernizare al UE pentru proiectele menționate. Valoarea totală a investițiilor necesare se ridică la aproape 600 milioane euro.

″Pe lângă aportul celor doi parteneri, proiectele vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare in proporție de 70% din valoarea investițiilor pentru parcurile fotovoltaice si de 50% pentru centrala pe gaz CCGT Turceni, precum si din alte surse. Calendarul estimativ prevede că cele patru parcuri fotovoltaice vor fi operaționale în 2024, iar blocul pe gaze - in 2026″, a transmis atunci CE Oltenia.

viewscnt
Afla mai multe despre
dumitru chisalita
zoltan nagy-bege
complexul energetic oltenia
tinmar energy
centrala pe gaze in ciclu combinat turceni