Firma minieră Rare Earths Norway spune că a descoperit cel mai mare zăcământ dovedit din Europa de elemente foarte apreciate de pământuri rare, reflectând poate un moment de cotitură atât pentru țara nordică, cât și pentru regiune, transmite CNBC.
Unul dintre puținele zăcăminte care nu sunt deținute sau controlate de China, descoperirea celui mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa continentală este considerată un impuls binevenit în încercarea Europei de a rupe dominația Chinei în materie de pământuri rare, scrie News.ro.
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Cererea de pământuri rare și minerale critice este așteptată să crească exponențial în următorii ani, pe măsură ce tranziția către energie curată se accelerează.
Rare Earths Norway a declarat că Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării se mândrește cu 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO) cu o perspectivă rezonabilă de extracție economică.
În cadrul TREO, care sunt considerate vitale pentru tranziția globală de la combustibilii fosili, compania spune că există aproximativ 1,5 milioane de tone de pământuri rare legate de magneți, care pot fi folosite în vehicule electrice și turbine eoliene.
Descoperirea eclipsează un depozit masiv de pământuri rare găsit anul trecut în Suedia vecină.
Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru CNBC că descoperirea de la Fen reprezintă ”o mare piatră de hotar” pentru companie.
”Este important să menționăm că astăzi nu există absolut nicio extracție de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad prin videoconferință.
CITEȘTE ȘI California va încerca să confiște o parte din profiturile marilor companii petroliere și să le plaseze într-un fond de despăgubiri pentru schimbări climaticeUnul dintre obiectivele Legii materiilor prime critice este de a extrage cel puțin 10% din cererea anuală de pământuri rare a Uniunii Europene până în 2030, iar Rare Earths Norway spune că speră să contribuie la acest obiectiv.
Rare Earths Norway a spus că zăcământul de pământuri rare din Telemark, la aproximativ 210 de kilometri sud-vest de Oslo, ar putea sublinia poziția Norvegiei ca parte integrantă a lanțului valoric al pământurilor rare și al materiilor prime critice din Europa.
Pământurile rare, ”mai importante” decât petrolul și gazele
Agenția Internațională pentru Energie a spus că oferta de astăzi este sub ceea ce este necesar pentru a transforma sectorul energetic. Acest lucru se datorează faptului că există o concentrație geografică relativ mare a producției de multe elemente necesare tranziției energetice.
Cele mai multe elemente de pământuri rare sunt situate în China, a doua mare economie din lume, estimate că reprezintă 70% din extracția globală de minereu de pământuri rare și 90% din prelucrarea minereului de pământuri rare.
China a fost cel mai mare partener al UE pentru importurile de elemente de pământuri rare în 2022, reprezentând 40% din totalul importurilor în funcție de greutate.
Privind în perspectivă, Rare Earths Norway a spus că lucrările de explorare la complex vor continua, cu foraje suplimentare care sunt programate pentru luna viitoare.
Compania a spus că lucrează pentru dezvoltarea primei etape a mineritului până în 2030.
Întrebat dacă el crede că resursele descoperite ar putea fi considerate de mai multă valoare decât livrările de petrol și gaze ale Norvegiei, Reistad a răspuns: ”Nu au mai multă valoare, dar [președintele Comisiei Europene] Ursula von der Leyen a declarat că litiul și elementele de pământuri rare vor în curând va fi mai importante decât petrolul și gazul.”
”Deci, va fi mai important, dar nu va avea aceeași valoare, desigur”, a adăugat el.