Primăriile vor primi și anul acesta derogare de la Legea finanțelor publice locale pentru a putea garanta creditele de care producătorii de energie termică în sistem centralizat din subordinea lor au nevoie pentru a face rost de banii necesari cumpărării de combustibil care să le asigure funcționarea în bune condiții la iarnă, relevă date oficiale analizate de Profit.ro.
Derogarea a fost acordată și anul trecut.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
″În anul 2024, prin derogare de la art.61 alin.(1) și art.63 alin.(4) și alin.(41) din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale pot garanta împrumuturile contractate de către operatorii de servicii de alimentare cu energie termică din subordine care prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziția de combustibil necesar asigurării energiei termice în sezonul rece 2024-2025, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat″, se arată într-un draft de act normativ.
Acesta a fost inițiat la solicitarea primăriilor din Constanța și Ploiești.
″Termocentrale Constanța SRL nu are posibilitatea să susțină din încasările curente proprii achiziționarea combustibilului necesar în sezonul de iarnă, din cauza existenței decalajului bine cunoscut între data/perioada încasării de la consumatori a contravalorii energiei termice livrate și consumate, decalaj ce poate atinge și 90 de zile calendaristice, precum și obligației producătorului de a achita în avans contravaloarea gazelor naturale. UAT Municipiul Constanța poate garanta un împrumut de până la 80 milioane lei, care să fie contractat de către operatorul de serviciu de alimentare cu energie termică din subordine, ce prestează serviciul public de producere a energiei termice în sistem centralizat, pentru achiziția combustibilului necesar asigurării anergiei termice în sezonul rece 2024-2025″, a transmis către Guvern municipalitatea de la malul mării.
La rândul său, Ploieștiul a comunicat că, pentru asigurarea funcționării sistemului de termoficare al municipiului la iarnă, este nevoie de garantarea unui credit de minimum 40 milioane lei, cu care operatorul local Termo Ploiești să cumpere gaze naturale.
Derogarea de la Legea finanțelor publice locale este necesară pentru că aceasta stipulează că autoritățile locale nu se mai pot împrumuta și nici nu mai pot garanta credite dacă gradul lor de îndatorare sare de 30% din media aritmetică a veniturilor proprii ori dacă au înregistrat plăți restante sau deficit al secțiunii de funcționare la data de 31 decembrie a anului anterior.