Compania daneză de dezvoltare de active de producție și stocare de energie regenerabilă Jantzen Renewables, care a finalizat în septembrie vânzarea către OMV Petrom a unui portofoliu de proiecte de parcuri fotovoltaice cu putere însumată de peste 700 MW, se gândește să producă combustibili ″curați″ pe bază de regenerabile, cum ar fi hidrogenul verde, în județul Constanța, a anunțat noul CEO al companiei, Răzvan Popa.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Pentru asta, însă, este nevoie de modificarea și îmbunătățirea cadrului legal românesc în domeniu, a punctat el.
Ansamblul de tehnologii prin care sunt fabricate produse cu emisii scăzute de carbon pe bază de energie regenerabilă poartă denumirea tehnică de Power-to-X.
″Power-to-X este una dintre tehnologiile mature care ar putea cunoaște o dezvoltare semnificativă în România, mai ales dacă produsul final este un combustibil cu emisii reduse precum metanolul. Grupul nostru deține circa 4.000 de hectare de terenuri în Constanța, care ar fi potrivite pentru un proiect Power-to-X. În prezent, urmărim îndeaproape evoluția cadrului legal, care deocamdată nu permite dezvoltarea de infrastructură de hidrogen. Odată ce legislația va fi modificată corespunzător, vom face demersuri de demarare a dezvoltării proiectului. Legislația trebuie să reglementeze toate aspectele sectorului, inclusiv transportul hidrogenului. Este esențial pentru eficiența investițiilor în hidrogen și pentru atingerea obiectivelor UE în domeniu″, a spus Popa, citat de SeeNews.
Potrivit șefului Jantzen Renewables, compania are în prezent în România, în diverse stadii de dezvoltare, proiecte fotovoltaice și de stocare de energie de peste 1.000 MW. În plus, ia în calcul intrarea ca partener în proiectele inițiate de alți dezvoltatori.
Răzvan Popa nu a exclus nici posibila implicare în proiecte eoliene, spunând că Jantzen analizează ideea din perspectiva introducerii din 2026 a unui nou sistem de alocare a capacităților disponibile de racordare la rețea a centralelor de producție de energie electrică de cel puțin 5 MW, prin licitații.