Noul vicepreședinte al ANRE poate fi suspendat din funcție, după ce supraveghetorii Transelectrica au decis să-l păstreze CEO încă 2 luni. Cele 2 poziții sunt incompatibile

Noul vicepreședinte al ANRE poate fi suspendat din funcție, după ce supraveghetorii Transelectrica au decis să-l păstreze CEO încă 2 luni. Cele 2 poziții sunt incompatibile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 apr 2023

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, a anunțat prelungirea cu 2 luni a mandatelor celor 5 membri ai Directoratului societății, mandate care ajung la termen pe 24 aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a decis prelungirea cu o durată de 2 luni, începând cu data de 25.04.2023, a mandatelor de membri provizorii ai Directoratului ale lui Gabriel Andronache, Ștefăniță Munteanu, Cătălin Constantin Nadolu, Cristian Tătaru și Bogdan Toncescu.

Meta a început cea mai recentă rundă de concedieri a sa, concentrându-se pe angajații tehnici CITEȘTE ȘI Meta a început cea mai recentă rundă de concedieri a sa, concentrându-se pe angajații tehnici

În poziția de președinte al Directoratului, denumit alternativ director general executiv sau CEO, a fost ales Gabriel Andronache, care ocupa și până acum această funcție, fiind numit inițial în decembrie 2021.

Decizia Consiliului de Supraveghere al Transelectrica a fost luată miercuri, în aceeași zi în care Andronache a fost numit de plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind sprijinit de PSD la negocierile din coaliția de guvernare.

VIDEO România rămâne singura poartă de import al produselor din Ucraina. Posibilă oprire până pe 5 iunie CITEȘTE ȘI VIDEO România rămâne singura poartă de import al produselor din Ucraina. Posibilă oprire până pe 5 iunie

Cele două funcții de conducere, cea de la Transelectrica și cea de la ANRE, sunt incompatibile, potrivit legislației în vigoare. Andronache are posibilitatea de a refuza prelungirea mandatului.

Membrii Comitetului de reglementare și conducerea ANRE acționează în mod independent de orice interes al participanților la piața de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită și nu acceptă instrucțiuni directe din partea vreunei entități publice ori private în îndeplinirea atribuțiilor de reglementare care le revin, nu desfășoară activități cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, cu excepția celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu dețin acțiuni sau părți sociale și nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăți comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competența ANRE, în condițiile legii″, stipulează OUG nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE.

FOTO O companie chineză vine în Hunedoara pentru a fabrica piese ale Volkswagen CITEȘTE ȘI FOTO O companie chineză vine în Hunedoara pentru a fabrica piese ale Volkswagen

Potrivit actului normativ citat, membrii Comitetului de Reglementare și conducerea ANRE au obligația să notifice de îndată, în scris, Parlamentului apariția oricăreia dintre situațiile de incompatibilitate enumerate mai sus, iar ″până la decizia Parlamentului, membrul Comitetului de Reglementare sau, după caz, președintele sau vicepreședintele este suspendat de drept″.

Și în cazul noului președinte ANRE, George Niculescu, sprijinit de PNL, există motive de incompatibilitate, el fiind membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și deținând acțiuni la mai multe companii energetice listate la Bursa de Valori București (BVB). Niculescu a declarat că va renunța la funcția de la Hidroelectrica și va vinde acțiunile, în cel mai scurt timp.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua conducere anre
numiri anre
incompatibilitati anre
andronache transelectrica anre