Nuclearelectrica caută variante noi de colaborare cu Compania Națională a Uraniului

Nuclearelectrica caută variante noi de colaborare cu Compania Națională a Uraniului
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 dec 2016

Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) a anunțat, marți, că va iniția demersuri către autorități fie pentru identificarea unor noi variante de colaborare cu Compania Națională a Uraniului (CNU), fie pentru dezvoltarea de noi capacități de prelucrare și rafinare sau de modernizare a unor capacități existente de prelucrare și rafinare din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Astfel, SNN s-ar putea asigura în privința disponibilității pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu (UO2) conform specificațiilor tehnice necesare pentru fabricația fasciculelor de combustibil nuclear de tip CANDU 6, cu atenuarea riscurilor de dependență față de un furnizor, simultan cu menținerea strategică a unor relații de afaceri cu CNU în beneficiul ambelor părți”, a precizat Nuclearelectrica, într-un comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB), scrie News.ro.

Compania de stat vine cu precizări în urma publicării unei note de informare a acționarilor pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor din 9 decembrie cu privire la anularea procedurii de realizare a studiului tehnico-științific și juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare și prelucrare a minereului de uraniu și producerea combustibilului nuclear.

În ceea ce privește posibilitățile concrete de colaborare cu CNU, Nuclearelectrica dă exemplul unui contract de procesare cu CNU. Astfel, Nuclearelectrica ar putea achiziționa octoxid de uraniu (U3O8) din piață, iar prelucrarea acestuia în dioxid de uraniu (UO2) s-ar putea contracta de SNN către CNU.

Nuclearelectrica menționează că studiul tehnico-științific și juridic privind reorganizarea sectorului de exploatare și prelucrare a minereului de uraniu nu se mai poate realiza, întrucât CNU a refuzat semnarea contractului de consultanță cu câștigătorul licitației, etapa prevăzută în acordul de asociere semnat în prelabil între SNN și CNU.

Producătorul de energie Nuclearelectrica era până anul trecut singurul client al CNU. În decembrie 2015, contractul dinte cele două companii a fost reziliat de drept, deoarece prețul cerut de CNU a fost mult mai mare decât prețul de piață și cu 76% mai mare decât prețul agreat prin contract în 2014.

Ucraina se teme că nu va mai fi tranzitată de gazul rusesc după ratificarea acordului ruso-turc de construire a gazoductului Turkish Stream CITEȘTE ȘI Ucraina se teme că nu va mai fi tranzitată de gazul rusesc după ratificarea acordului ruso-turc de construire a gazoductului Turkish Stream

Nuclearelectrica a ajuns astfel să importe uraniu tocmai din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte pe câte șase luni cu firma canadiană, pentru a da posibilitatea Companiei Naționale a Uraniului să participe la licitație.

Compania Națională a Uraniului se află în prezent în proces de disponibilizare a peste 300 de salariați.

CNU se confruntă cu dificultăți financiare grave din cauză că, începând cu anul 2011, compania de stat nu a mai beneficiat de subvenții și din cauză că exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat s-au oprit.

Un alt factor care a cauzat situația dezastruoasă în care CNU se află este blocarea proiectului privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grințieș, județul Neamț.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
cnu