Nuclearelectrica desființează acuzațiile Ministerului Energiei: Contractul pentru uraniu nu a fost reziliat de SNN

Nuclearelectrica desființează acuzațiile Ministerului Energiei: Contractul pentru uraniu nu a fost reziliat de SNN
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2017

Conducerea Nuclearelectrica respinge mai multe acuzații aduse săptămâna aceasta de către Ministerul Energiei, acționarul majoritar al companiei, argumerntând că principala acuzație, că ar fi reziliat contractul pentru cumpărarea de uraniu de la Compania Națioanlă a Uraniului (CNU), nu se susține, pentru că acel contract a fost reziliat de drept în urma refuzului CNU de a livra materie primă conform clauzelor din contract, ”deci din culpa CNU”. Conducerea Nuclearelectrica aduce, în apărarea sa, argumentul că societatea a realizat sub conducerea Danielei Lulache profit în ultimii patru ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Miercuri, Ministerul Energiei a anunțat că a cerut corpului de control să facă verificări la Nuclearelectrica pe tema rezilierii contractului dintre SNN și Compania Națională a Uraniului, care ar fi vulnerabilizat ciclul nuclear integrat al României, scrie News.ro.

”SNN nu a reziliat contractul cu CNU, acesta fiind reziliat de drept în urma refuzului CNU de a livra materie prima conform clauzelor din contract, deci din culpa CNU; SNN, având în vedere obligațiile legale aplicabile oricărei entități economice cu capital majoritar de stat, la care se adaugă interesul companiei și acționarilor săi, nu poate achiziționa materie primă la un preț semnificativ peste prețul pieței”, arată reacția Nuclearelectrica î, transmisă vineri presei.

Societatea  subliniază că nu poate achiziționa materie primă la un preț semnificativ peste prețul pieței și că, dacă ar fi cumpărat  în continuare uraniu de la CNU, ar fi avut costuri mai mari cu 60 milioane lei în 2016 comparativ cu costurile realizate prin cumpărarea de uraniu canadian.

”Cu alte cuvinte, achiziția de la CNU ar fi diminuat profitul cu aceeași sumă, plus efectul fiscal al unor nedeductibilități generate de prețuri de transfer la preturi mai mari decât cele de piață, în dauna tuturor acționarilor SNN”, menționează societatea de stat.

Argumentația Nuclearelectrica sugerează că acuzația Ministerului Energiei privind contractul cu CNU este în contradicție cu altă acuzație, potrivit căreia "în cazul Nuclearelectrica există, inclusiv la nivelul acționarilor minoritari, nemulțumiri legate de performanța economică din ultimii ani a companiei".

Nuclearelectrica menționează că a încheiat numai contracte pe perioade foarte scurte de timp, de câte șase luni, cu Cameco Inc., pentru furnizare de pulbere de dioxid de uraniu, tocmai pentru a acorda CNU posibilitatea redresării economico-financiare.

SNN a adresat totodată către Ministerul Energiei o invitație la dialog în vederea identificării unor căi alternative de menținere a capacității de asigurare și din surse naționale a materiei prime de uraniu, ”dar care a rămas fără răspuns”.

Compania-părinte a Mega Image a înregistrat o creștere de 27% a vânzărilor online, Prada își bazează revirimentul pe comerțul online în urma scăderilor masive de profit, Snapchat adaugă un filtru geografic la monitorizarea cumpărăturilor offline CITEȘTE ȘI Compania-părinte a Mega Image a înregistrat o creștere de 27% a vânzărilor online, Prada își bazează revirimentul pe comerțul online în urma scăderilor masive de profit, Snapchat adaugă un filtru geografic la monitorizarea cumpărăturilor offline

Nuclearelectrica amintește că. la sesizarea Ministerului Energiei din luna decembrie 2016, Consiliul Concurenței a declanșat o verificare asupra aspectelor sesizate public de minister care își exprimase o serie de îngrijorări în legătură cu contractele încheiate de SNN cu Cameco Inc.

”Consiliul Concurenței a considerat aceste contracte și procedurile aferente de achiziție ca fiind o practică legală și corectă, Consiliul Concurenței trimițănd în acest sens un raport scris Ministerului Energiei”, precizează SNN.

Compania subliniază că a pus la dispoziția reprezentanților corpului de control ai premierului toate documentele și informațiile solicitate în vederea clarificărilor necesare, dar că până acum nu a fost informată cu privire la finalizarea sau nu a misiunii de control sau asupra concluziilor controlului.

Din punct de vedere al rezultatelor financiare, conducerea companiei argumentează că, în perioada de mandat 2013-2017, s-a înregistrat o creștere majoră a profitului pentru fiecare an financiar.

Ministerul Energiei a anunțat miercuri că toate propunerile sale în consiliile de supraveghere și de administrație ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz sunt provizorii, pentru o perioadă de patru luni, urmând să demareze procedurile de recrutare a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani, în condițiile în care analiza performanțelor vechilor membri arată că prelungirea mandatelor acestora nu ar fi o soluție optimă pentru companii.

Ministerul Energiei a venit cu precizări în urma controversatelor iscate în jurul propunerilor pentru conducerea producătorilor de energie Hidroelectrica și Nuclearelectrica.

Ministerul Energiei a arătat că cele două propuneri pentru consiliul de aministrație, respectiv Daniela Lulache și Bogdan Stănescu, nu îi aparțin, ci au fost făcute de un acționar minoritar al Nuclearelectrica.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
snn